Карантинираните: Решиха какво ще стане с пропусналите матурата

Карантинираните: Решиха какво ще стане с пропусналите матурата

За учениците под карантина ще бъде създадена специална организация – явяване в отделни стаи, с личен транспорт и под надзора на ваксинирани квестори. Тези, които все пак няма да могат да се явят, ще бъдат изпитани от комисия. Това съобщи образователният министър в оставка Красимир Вълчев пред bTV.

Той подчерта, че тази възможност е особено важна за изпитите след 7 клас. „Комисия ще оцени образователното ниво на детето и ще му даде възможност да се запише в училище, което съответства за нивото му“, разясни Вълчев.

По думите му само привидно има изоставане с материала, тъй като тази година са били отменени дейности като екскурзии например, които отнемат дни от преподаването на уроците. Нещо повече – учителите са по-напред с темите, добави просветният министър. Отпадане на материал от външното оценяване и матурите също не се предвижда. Основният проблем сред учениците по думите на министъра в остаква е понижената мотивация.

Той е категоричен, че няма да има удължаване на учебната година няма. Очакванията са тя да приключи присъствено за всички ученици след завършването на зрелостниците, външното оценяване и матурите.

Кандидат-студентските изпити също ще се проведат присъствено. „Ако тази седмица е благоприятна и имаме по-малко от 5000 случая, може да се вземе решение за още по-значително отваряне, но това е решение, което ще вземе следващият здравен министър“, добави Вълчев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *