Каролев атакува и пред Административния съд задържането му в полицията

Владимир Каролев атакува пред Административен съд – Благоевград решението на районния съдия Екатерина Николова, която отхвърли жалбата му срещу 24-часовото му полицейско задържане, пише в. „Струма“. Заповедта бе издадена на 24 март от ст. полицай Румен Христов при II РУ – Благоевград след конвоирането на икономиста от разложки полицаи, които установиха, че той се намира в хотел „Три планини“ и нарушава 14-дневна карантина.

Спрямо него бе образувано досъдебно производство в Софийска районна прокуратура, след като самият той разказа на профила си във Фейсбук за разходката си в планината – от местността Бетоловото в Разлог до хижа „Яворов”, и описа преминаването си през въведената „полицейска блокада“ по пътя от София до Разлог във връзка с обявено извънредно положение в страната с решение на Народното събрание.

В статия на агенция ПИК бе публикувано изявлението на Каролев за това как е напуснал София и направил разходка от местността Бетоловото до хижа „Яворов”, като разказът му е придружен и с направени от него снимки в планината и преминаваните контролно-пропускателни полицейски пунктове на входа и изхода на областните градове по пътя му. Включително е заснет и надпис, поставен върху врата на хижа „Яворов“, по повод на извънредното положение, като Каролев е написал и подробни „указания“ как да се премине през тези пунктове, за да се направи такава разходка в планината и от други граждани въпреки извънредното положение, в това число и как да се „заобиколи блокадата“, която бе въведена за Банско по заповед на здравните органи към този момент.

Разследващият полицай при СДМВР бе разпоредил на ръководителя на РУ – Разлог да установи местонахождението на Вл. Каролев в този район, както и задържането му. Полицаите установили Вл. Каролев в неговия собствен апартамент в хотелски комплекс „Три планини“ в Разлог и му снели обяснения, след което го откарали до II РУ – Благоевград, тъй като в РУ – Разлог няма условия за 24-часово задържане на лица.

След като бе освободен, му е повдигнато и обвинение за извършване на престъпление срещу народното здраве, реализирано в условията на обявена национална и световна пандемия. Той обжалва заповедта за полицейско задържане пред Районен съд – Благоевград и след като бе оставена в сила, очаквано се възползва от правото си да оспори решението пред Административен съд.

Делото трябва да се разгледа от трима съдии в максимално кратък срок, тъй като е бързо производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *