Картата на България пламна в червено от COVID-19

Картата на страната буквално пламна от огнища на коронавирус. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести, според които 2/3 от областите у нас трайно минаха в „червената зона“ на заболели.

От картата става ясно, че 18 области са минали критичната граница от над 120 болни на 100 000 души население. Това са Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора, София-град, Търговище и Шумен. Още 8 области се намират в т.нар. „оранжева зона“, в която са тези с между 60 и 119 заразени на 100 000 души. Това са Велико Търново, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Хасково и Ямбол. Само две области –

Видин и Добрич, се намират в жълтия цвят

на картата, който отчита между 20 и 59 болни на 100 000 души.

Във вторник в страната бе отчетен кошмарен нов рекорд по заразени с COVID-19 за денонощие, като новите случаи прехвърлиха границата от 2000. Точният им брой в понеделник е 2243, при 327 за предходното денонощие. Необходимо е да се отбележи, че направените PCR тестове в понеделник са 7659, докато в неделя бяха 2257. Лошите новини не свършват дотук, като през изминалите 24 часа са починали от коронавирус рекордните 43 души, информира Единният информационен портал. Така общият брой на жертвите става 1136. За последните 24 часа излекуваните са 296. Заболелите у нас вече са 40 132, а активните случаи са 20 346. Излекуваните общо са 18 650 души. Хоспитализирани са 2130 души,

149 от които са в интензивно отделение

Междувременно математикът към Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов излезе със страшни данни за разпространението на заразата у нас. Според него на всеки 50 души у нас 1 е заразен с коронавирус, а 280 000 са безсимптомни и 320 000 са се срещали вече с вируса. 68 500 регистрирани случая в края на ноември е оптимистичната прогноза. Той не поиска да даде песимистичната прогноза.

„Има числа, които не бива да се казват, за да не се паникьосват хората. Не се крие информация, просто няма да я казвам аз. Много се радвам, че няма да ги казвам аз тези числа. Регистрирането на над 2000 случая дневно сериозно застрашава здравната система в страната“, каза той. Притеснително било базовото репродуктивно число, което вече е 1,56 –

т.е. 100 души оздравяват, 156 души се заразяват

Проф. Витанов изтъкна, че трябва да се вземат мерки, за да се намалят контактите между хората на отворени и на затворени пространства.

В началото на пандемията смъртността според него е била около 10%, а сега е паднала на 2%. Причината е, че се намират нови медикаменти, а лекарите вече са по-запознати с вируса и знаят как да лекуват пациентите.

„Не беше грешка присъственото започване на учебната година, виждате, че учениците не се заразяват. И преди бях изтъкнал, че няма да има проблем с учениците, а по-скоро учителите трябва да се пазят“, каза проф. Витанов.

Мерките у нас са изключително меки

Ситуацията е кризисна, има липса на медицински персонал – винаги е имало липса на кадри, но сега е осезаемо. Това пък каза директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев пред БНТ. По думите му болниците и леглата са много на 100 000 души.

„Болниците са много и това „много“ в момента помага за борбата с коронавируса. Това е причината да не се разкриват полеви болници“, заяви проф. Начев. Според него е нормално лекарите да се разболяват, тъй като те се срещат с вируса постоянно.

„Вирусът съществува и нанася сериозни щети – не при всички, някои го изкарват леко, без симптоми, но това не е обикновена настинка, а е вирус, който светът не познава“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *