Като затвор! 3-метрова ограда спира достъпа до двора на благоевградското 4-о ОУ

Внушителна 3-метрова телена ограда и масивна метална врата, които на практика правят непристъпен двора на благоевградското 4-о ОУ „Димчо Дебелянов”, разбуниха духовете на живущите в квартал „Грамада”. Железните порти се заключват с катинар в края на работния ден и така децата вече не могат да играят и да карат велосипеди надвечер, пше в. „Струма“.

До крайната мярка – заключването на двора и опасването му отвсякъде с мрежи и метални конструкции, се стига, след като хората от квартала и 4-о ОУ очевидно не могат да намерят „общ език” по опазване базата на общинското училище. След края на априлската ваканция м.г. целият двор бил в двуметров пласт боклуци и от персонала положили неимоверни усилия да го приведат в нормален вид. Тогава е проведена среща с грамаждани, на която директорът на 4-о ОУ Илиян Чапкънов за пореден път помолил жителите на квартала да не трошат и увреждат имуществото на училището, и да не си хвърлят боклуците по земята, а в кошовете, поставени навсякъде в двора. Присъстващите се съгласили, но непристойните прояви и посегателства продължили с пълна сила…

„Отровиха тревата и храстите, изскубаха цветята, изпотрошиха пейките и кошовете, непрекъснато режат мрежата на спортната площадка, дълбаят дупки по фасадата. За капак се опитаха да запалят училището и сега последно почти успяха да изкъртят входната врата. Идваме сутринта и какво да видим – вратата едва се държи на пантите, а бравата и стъклото счупени. Какво да направим, как да опазим училището? Постоянно оправяме зулумите, и то за наша сметка, но посегателствата не спират. Нямаме нищо против децата да идват и да си играят, но и не постоянно да се троши и всичко да е заринато в боклуци. Толкова ли е трудно вместо да си хвърлят кенчетата от бира и фасовете под пейката, просто да се пресегнат до кошчето, което им е на една ръка разстояние”, възмущават се учителите от вандалските прояви.

В действителност не на едно и две места по фасадата се виждат грозни дупки, оградата на спортната площадка също е многократно рязана, а на част от фасадата откъм млечната кухня ясно се виждат черните следи, останали след запалването на изолацията. За много от случаите е викана и полиция. Учители са категорични, че никоя майка или бабичка от квартала няма да тръгне да пали фасадата и да рисува със спрей, и че това е дело на деца и младежи, повечето от които възпитаници на 4-о ОУ, и по този повод повдигнаха въпроса за възпитанието и ролята и мястото на родителите.

Така, след като години наред не успяват да се справят с вандализма, накрая от училището взели крайно решение – врътват катинара на двора и го опасват с непристъпна ограда. Това обаче се прие „на нож” от местни хора и още първата вечер след монтирането в края на миналата седмица новата метална врата е почти съборена на земята.

„Дойдох сутринта да боядисвам, вратата беше изскубана от куките, даже се бяха опитали да разбият катинара. Ето, може да видите как е удряно по него”, показа мъж, натоварен с боядисването на новото съоръжение.

Любопитното е, че училището граничи с 4 улици от всичките си страни. Новата ограда обаче е издигната само откъм ул. „Осогово” – при централния вход, като от двете страни – при физкултурния салон и откъм млечната кухня, са заварени метални прегради и така дворът там може да бъда „атакуван” само по въздух, например от хеликопер. Откъм улиците „Малешево” и „Иван Гарванов” оградата си е старата – с височина към 1.4 м, тоест може лесно да се прескочи, а иначе другата врата е отворена…

Недоволни от новите ограждения са и работещите в частната млечна кухня, помещаваща се в сградата на училището. Те коментираха, че в оградата е имало врата, през която са получавали и издавали продукти, но сега тя вече е част от мрежата. „Сега трябва да обикаляме, да мъкнем тежките кашони, не знаем как ще се справим през зимата”, оплакаха се служителките.

Майка от квартала, чието дете учи в 4-о ОУ, пък повдигна въпроса кое друго училище изглежда по този начин – „барикадирано” с 3-метрова ограда и масивна врата с катинар. „Това прилича на затвор, а не на училище. Някой зададе ли си въпроса как ще се чувстват децата, учейки в такава среда, оградени и ограничени отвсякъде”, пита тя. Майката не отрече, че дворът и училищното имуществото са обект на чести посегателства, и предложи вместо огради да се монтират камери или да има жива охрана. Така злосторниците ще бъдат неутрализирани и няма да страдат всички деца в квартала.

„Кажете ми, ако не в двора на 4-о ОУ, къде да играят децата ни, при положение че катерушките в парка са за 3-годишни. Вчера например децата отидоха да играят мач при Мебелната /б.р. при китайския мол/. Ами там топката постоянно лети на улицата, а децата, без да се оглеждат, излизат на платното да я гонят. И кой ще носи отговорност, ако, не дай си боже, се случи някой инцидент”, притеснена е майката от липсата на площадка за игра в квартала.

Множество коментари предизвиква и естетическият вид на новото съоръжение. За разлика от някои детски градини, които също са с високи огради, но с орнаменти в различни цветове /жълто, червено…/, тази на 4-о ОУ е надградена с метални колове и обикновена телена мрежа. Отстрани погледнато, най-отгоре липсват само шипове, за да заприлича училището съвсем на затвор.

Опити да опазят материалната си база, заключвайки вратите /макар без да изграждат нови огради/, са правили и от други училища в Благоевград при управлението на предишния кмет Камбитов. От общината обаче тогава са били категорични, че трябва да има достъп до дворовете на общинските училища. Така и до ден-днешен входните врати на образователните институции в града са денонощно отворени.

Директори обаче коментираха: „Да, искат да ползват училищните дворове, но всяка сутрин и особено след събота и неделя е нещо страшно – камари боклуци от всякакво естество, включително и повреди на имуществото. Ако се осигурява контрол от МВР и община, нека е отключено, защото опитът показва, че на съзнание не може да се разчита, за съжаление това се отнася и за възрастните, макар че по традиция се обвиняват само децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *