Километрична опашка от автомобили за влизане в Гърция

5 километра е опашката от чакащи автомобили за влизане в Гърция – в нея са блокирани български граждани, гръцки граждани, работещи на Кулата, предаде БГНЕС.

Задръстването буквално е невиждано. Единствено ТИР-овете този път се пропускат по-бързо от леките автомобили.

Опашката е до разклона за село Тополница и Марикостиново, и продължава да се трупа.

Чакащите в задръстването са недоволни. Много българи са тръгнали на почивка в Гърция с аргумента, че „докато не си изградим пречиствателни станции на морето, няма да отидем на нашето Черноморие”.

От днес на обяд отпада задължителната 7-дневна карантина за българите, влизащи в южната ни съседка. На границата обаче са въведени мерки за недопускане на разпространението на коронавируса. По преценка на гръцките власти сънародниците ни ще попълват анкетни карти, в които отбелязват и крайната дестинация на пътуването си. На случаен принцип ще се взимат и проби за COVID-19. Ако резултатите са положителни , на хората ще бъде налагана 14 дневна карантина. Затова от нашето външно министерство съветват в такава ситуация българите да се връщат от границата в страната ни.

На Кулата вече има и екипи на Пътна полиция, които ще проверяват всички шофьори и пътуващите в автомобилите за неплатени фишове и глоби за нарушения на ЗДвП. Това може да причини сериозни задръствания .

Очаква се и мирен протест на граничния пункт. Той е организиран от собствениците на складове за плодове и зеленчуци, които още миналата седмица предупредиха за ескалация на недоволството срещу заповедта на БАБХ, която ги задължава да изследват всяка партида,внесена от Гърция, като таксата е между 420 и 600 лева, допълва БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *