Кипър отбелязва висока туристическа посещаемост

Кипър отбелязва висока туристическа посещаемост

С висока заетост, за първи път в тазгодишния сезон, хотелите в Кипър посрещат започналия тридневен уикенд и празнуването на деня на Свети Дух в понеделник, който е почивен ден в страната, съобщи БНР.

Несигурността за летните месеци обаче продължава заради все още затворените туристически пазари за средиземноморския остров.

Заради големия интерес и повишено търсене предимно от кипърците заетостта в хотелите по цялото крайбрежие през дългия празничен уикенд достига от 40% до 70%, съобщиха от Кипърската хотелиерска асоциация.

Тридневната натовареност чрез засилен вътрешен туризъм е „глътка въздух“, но тя не може да компенсира липсата на милионите чуждестранни гости, отбелязват хотелиерите на острова, чието безпокойство за трудно лято продължава.

През юни хотелите са пълни едва около 15-20%, значително под очакваното. Въпреки че много от тях са намалили цените с 20 – 25%, резервациите за юли и август са ниски, посочват от браншовата асоциация. Най-големият туристически пазар за Кипър – Великобритания, продължава да е затворен заради коронавируса, а вторият по значение – руският, още е далеч от обичайния наплив. Кипърската хотелиерска асоциация иска правителството да продължи и след юни специалния социален план за подпомогане на сектора със субсидии за заплати на работещите в него, тъй като без държавната подкрепа много хотели отново ще затворят.

По традиция денят на Свети Дух се отбелязва във всички крайбрежни райони в Кипър с т. нар. Фестивал на Потопа, но тази година заради пандемията повечето празнични прояви бяха отменени.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *