Кипър отнема още седем от т.нар. „златни паспорти“

Кипър отнема още седем от т.нар. „златни паспорти“

Кипър отнема още седем паспорта, които са били издадени чрез схемата „инвестиции срещу гражданство“, след решение на правителството, съобщи министърът на вътрешните работи Никос Нурис, цитиран от в. „Сайпръс мейл“.

Говорейки след правителственото заседание, Нурис каза, че паспортите са били издадени на четирима инвеститори и трима членове на семействата им.

Той обяви, че решението на кабинета се основава на разкритията на сформираната анкетна комисия, санкциите, наложени от ЕС, и настоящата законодателна рамка.

До момента правителството е отнело общо 45 паспорта на базата на доказателства за престъпления, установени при извършените разследвания.

Според в. „Политис“ още три наказателни дела, отнасящи се до незаконно издаване на паспорти, скоро ще бъдат разгледани от съда.

Кипър се отказа от схемата на т.нар. „златни паспорти“ в края на 2020 г., след като бяха установени множество злоупотреби.

Съгласно схемата, предвиждаща даване на гражданство срещу инвестиции в определен размер, между 2007 г. и 2020 г. Република Кипър е предоставила гражданство на 6779 души, по-голямата част от които руснаци.

Последвалото разследване на сформираната анкетна комисия установи, че 53 процента от тези случаи са незаконни.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *