Китай отказва да поеме отговорността за появата на новия коронавирус

Китай отказва да поеме отговорността за появата на новия коронавирус

Китайското правителство започва да твърди, че новият коронавирус не идва непременно от Китай и вече не се колебае да използва конспиративни теории, предадоха БТА и Франс прес.

Управляващият комунистически режим е обвинен, че е закъснял да реагира на появата на епидемията, но сега контраатакува, като намеква, без никакви научни доказателства, че коронавирусът може да е дошъл от чужбина.

„Възможно е американската армия да е донесла епидемията в (епицентъра на епидемията) Ухан. САЩ ни дължат обяснение“, заяви снощи в Туитър говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян.

Според някои теории в китайски социални медии вирусът може да е бил донесен в Китай от американската делегация на Световните военни игри, които се състояха през октомври в Ухан.

В туита си Чжао Лицзян публикува видео от изказване на директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, който казва в Конгреса, че някои американци, за които се е смятало, че са починали от сезонен грип, са се оказали носители на коронавируса.

„Кога се е появил нулевият пациент? Колко души са били заразени?“, пита Чжао.

Световната здравна организация обаче посочва, че новият коронавирус е бил неизвестен преди избухналата в Ухан епидемия през декември 2019 г. Преподавателката по статистическа епидемиология в лондонския Имперски колеж Кристъл Донъли пък отбелязва, че генетичните анализи на проби от новия вирус, взети в няколко държави, показват общ източник в Китай.

Научната работничка в Националния университет на Австралия Юн Цзян смята, че с посяването на съмнения в хорските умове за произхода на вируса Пекин се опитва да избегне отговорността си за епидемията.

В началото на годината Пекин беше заявил, че пазар в Ухан е епицентърът на вируса, който се предал от един животински вид на друг преди да зарази и хора, отбелязва АФП.

Китайските власти бяха обвинени, че отначало са се опитали да прикрият епидемията. Полицията в Ухан например е мъмрила лекари, които са били тревога още през декември.

Във Вашингтон съветникът на президента за националната сигурност Робърт О’Брайън в сряда обвини Китай, че е „изгубил два месеца на света“ в опита си да прикрие епидемията. Пекин определи това изказване като „неморално и безотговорно в най-висша степен“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *