Китай почете за три минути „мъчениците“, починали от коронавируса

Китай почете днес за три минути „мъчениците“, починали от новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Точно в 10 ч. (5 ч. българско време) в цялата страна завиха сирени и знамената бяха спуснати наполовина.

Шофьорите спряха своите автомобили и започнаха да надуват клаксона. Влаковете и корабите също започнаха да издават звуков сигнал, а пешеходците, много от които с покупки в ръце, останаха на място на тротоара.

Президентът Си Цзинпин и други високопоставени представители на комунистическото ръководство на страната отдадоха почит в столицата Пекин.

Възпоменателната проява се състоя в един от най-важните дни от китайския Лунен календар, отбелязва Ройтерс.

На нея по принцип милиони китайци пътуват до родните си места, за почетат паметта на своите предци. Тази година обаче ритуалът преминава в мрачна обстановка, като властите поискаха от хората да не ходят на гробищата.

Отдаването на почит бе особено трогателно в централния град Ухан, откъдето тръгна разпространението на вируса в края на миналата година, отбелязва Асошиейтед прес. На 23 януари 11-милионният мегаполис бе поставен под пълна блокада – мярка, която впоследствие бе смекчена – и китайското ръководство отдаде дължимото на „града герой“ за жертвите, направени от неговите жители.

Четирима души са починали в Китай (без Хонконг и Макао) от новия коронавирус през последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на Държавния комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването.

С това общият брой на смъртните случаи в страната, където вирусът се появи в края на миналата година, достигна 3326. Китай, който допреди половин месец бе епицентърът на заразата, вече е чак на пето място по починали след Италия, Испания,

Съединените щати, Франция и Великобритания и почти достигнат от Иран.

През последното денонощие в Китай са били регистрирани 19 случаи на зараза – един в Ухан и 18 „внесени“ от чужбина. С това общият брой на диагностицираните замразени в страната достигна 81 639.

По този показател Китай вече остава след САЩ, Италия, Испания и Германия.

888 от заразените са дошли от чужбина. Почти всички нови случаи в Китай през последните дни са „внесени“.

2567 души са починали само в град Ухан – над три четвърти от всички смъртни случаи в страната, посочва Ройтерс.

Асошиейтед прес отбелязва, че данните за заразените и починалите в Китай като цяло вероятно са подценени.

Китаец бе осъден на 18 месеца затвор за това, че пътувал в чужбина от 1 до 6 март и не уведомил властите, не отговарял на телефонни обаждания и накарал майка си да излъже за местонахождението му, съобщи АП.

След като се върнал в Китай, мъжът, идентифициран само с фамилното си име Го, ходил на работа с метрото в централния град Чжънчжоу на 8 и 9 март. После той вдигнал температура, започнал да изпитва болки в гърлото и бил диагностициран с коронавируса.

Над 40 човека, които са били в близък контакт с мъжа, били поставени под карантина, допълва БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *