Китай почете за три минути „мъчениците“, починали от коронавируса

Китай почете за три минути „мъчениците“, починали от коронавируса

Китай почете днес за три минути „мъчениците“, починали от новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Точно в 10 ч. (5 ч. българско време) в цялата страна завиха сирени и знамената бяха спуснати наполовина.

Шофьорите спряха своите автомобили и започнаха да надуват клаксона. Влаковете и корабите също започнаха да издават звуков сигнал, а пешеходците, много от които с покупки в ръце, останаха на място на тротоара.

Президентът Си Цзинпин и други високопоставени представители на комунистическото ръководство на страната отдадоха почит в столицата Пекин.

Възпоменателната проява се състоя в един от най-важните дни от китайския Лунен календар, отбелязва Ройтерс.

На нея по принцип милиони китайци пътуват до родните си места, за почетат паметта на своите предци. Тази година обаче ритуалът преминава в мрачна обстановка, като властите поискаха от хората да не ходят на гробищата.

Отдаването на почит бе особено трогателно в централния град Ухан, откъдето тръгна разпространението на вируса в края на миналата година, отбелязва Асошиейтед прес. На 23 януари 11-милионният мегаполис бе поставен под пълна блокада – мярка, която впоследствие бе смекчена – и китайското ръководство отдаде дължимото на „града герой“ за жертвите, направени от неговите жители.

Четирима души са починали в Китай (без Хонконг и Макао) от новия коронавирус през последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на Държавния комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването.

С това общият брой на смъртните случаи в страната, където вирусът се появи в края на миналата година, достигна 3326. Китай, който допреди половин месец бе епицентърът на заразата, вече е чак на пето място по починали след Италия, Испания,

Съединените щати, Франция и Великобритания и почти достигнат от Иран.

През последното денонощие в Китай са били регистрирани 19 случаи на зараза – един в Ухан и 18 „внесени“ от чужбина. С това общият брой на диагностицираните замразени в страната достигна 81 639.

По този показател Китай вече остава след САЩ, Италия, Испания и Германия.

888 от заразените са дошли от чужбина. Почти всички нови случаи в Китай през последните дни са „внесени“.

2567 души са починали само в град Ухан – над три четвърти от всички смъртни случаи в страната, посочва Ройтерс.

Асошиейтед прес отбелязва, че данните за заразените и починалите в Китай като цяло вероятно са подценени.

Китаец бе осъден на 18 месеца затвор за това, че пътувал в чужбина от 1 до 6 март и не уведомил властите, не отговарял на телефонни обаждания и накарал майка си да излъже за местонахождението му, съобщи АП.

След като се върнал в Китай, мъжът, идентифициран само с фамилното си име Го, ходил на работа с метрото в централния град Чжънчжоу на 8 и 9 март. После той вдигнал температура, започнал да изпитва болки в гърлото и бил диагностициран с коронавируса.

Над 40 човека, които са били в близък контакт с мъжа, били поставени под карантина, допълва БТА.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *