Ключовите 5-и, 7-и и 12-и клас – отново в час!

Ключовите 5-и, 7-и и 12-и клас – отново в час!

Пет са възможните варианти за продължаване на учебния процес след 18 януари. Те са обсъждани на заседание на отрасловия съвет в Министерството на образованието и науката в края на миналата седмица. Конкретно решение не е взето.

Кога и кой вариант ще бъде избран, зависи от ситуацията с COVID-19 към определената дата.

Учениците от 1-и до 4-и клас най-вероятно ще продължат с присъствено обучение и след 18 януари.

“Това е най-добрият вариант за тях, за да могат родителите да са спокойни за тяхното ограмотяване. Комуникацията клас – учител е по-безопасна, няма смесване на потоци в коридора, защото те са по цял ден в една класна стая”, коментира пред „24 часа“ Диян Стаматов – директор на столичното 119-о училище.

Ако ситуацията с коронавируса се влоши, най-неблагоприятният вариант е да се запази същото положение и след 18-и или и началният етап да мине онлайн.

Прогимназиалният и гимназиалният етап продължават с дистанционното обучение. Това зависи и от процента на ваксинираните учители.

„Не допускаме обаче ситуация началният етап да се върне на обучение онлайн. За това няма обструкции от страна на родителите и обществото“, каза още Диян Стаматов.

Третата възможност е връщане на всички ученици в клас в училищата, където броят на децата е малък. Става дума за училищата с 200-300 ученици и няма опасност от струпване на много хора. Те обикновено са отдалечени от голямо населено място. Такива са училищата в Самоков, Батак, Панагюрище и Копривщица например. Това са малки населени места на по-голямо отстояние от съответния областен център.

Там всички може да се върнат училище, ако, разбира се, няма голям процент заболели учители или ученици.

В големите населени места връщане може да се случи само за ключови класове – 5-и, 7-и и 12-и. Петокласниците са първа година в прогимназиален етап, а на седмокласниците и зрелостниците предстоят матури. Това може да се направи с т. нар. превключване – връщане за седмица и после пак седмица онлайн.

Смисълът на това превключване е да се даде повече информация за ключови понятия, важни за провеждането на предстоящите изпити след 7-и и 12-и клас, учениците спокойно да задават въпросите си за неща, които са им останали неясни в онлайн уроците.

В 5-и клас пък учениците за първи път се срещат с толкова много преподаватели и е важно да имат преки контакти с тях. Присъствената форма е важна за петокласниците и заради това, че е добре да докажеш реалната оценка, която са постигнали. Родителите на петокласници масово настояват за по-високи оценки, а в дистанционната форма те се поставят не дотам обективно, коментират експертите.

Най-трудно е връщането в големите училища с над 800-900 ученици. Струпването на огромни потоци там се преодолява с много усилия, особено след дългата изолация и при желанието им да се видят. Това е предпоставка за разпространение и на COVID-19, и на традиционните сезонни грипове, обясни директорът.

Обсъждана е и възможност за стъпаловидно връщане на отделни класове. Една седмица се връщат 5-и клас от едната смяна и 8-и от другата, втората седмица се връщат 6-и и 9-и, третата – 7-и и 10-и от втората смяна.

Надеждите на всички били до началото на февруари коронавирусът да е изчезнал, но очевидно няма изглед това да се случи.

Засега няма окончателни данни колко от преподавателите и персоналът в детските градини и ясли е изразил желание за имунизация. Според ваксинационния план тя трябва да започне другия месец. По думите на шефката на Съюза на българските учители Янка Такева около 32% от педагозите искат ваксина.

“По време на учебните часове учителите ще носят лични предпазни маски/шлемове, като по решение на педагогическия съвет на училището или по решение на преподаващия може да се изисква и от децата да са с маски за всеки отделен час. Изключения се допускат за ученици, на които по здравословни причини е препоръчано да не носят лични предпазни средства за лице”, обясниха преди дни от Министерството на образованието и науката.

В момента учениците от началния курс не са длъжни да носят маските си в час, а само по коридорите, но по решение на семействата част от тях остават с предпазните средства и по време на уроците.

В училищата следва да има и дежурни учители, които да се грижат за децата до 18 часа или до приключване на учебните часове при целодневно обучение в съответната образователна институция.

Министърът на образованието Красимир Вълчев трябва да вземе тази седмица решението как да продължи обучението заедно със здравния министър и членовете на щаба срещу коронавируса.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *