Кметове и жители на 7 благоевградски села: 1000 души са достъп до Благоевград, прокажени ли сме?!

Над 1000 души в община Благоевград са затворени, а мнозина от жителите са принудени да обикалят по 15 излишни километра на ден заради въведената преди няколко дни забрана за движение по четвъртокласния път между селата Бело поле и Българчево, пише в. „Струма“. Недоволството расте всеки ден, сигнализираха кметовете на Българчево – Елена Стойчева, и на Логодаж – Пламен Червенков. Ограниченията бяха направени след сигнали на благоевградчани, че тарикати избягват полицейските контролни постове, преминавайки по въпросната отсечка, от която се включват в АМ „Струма“, без да бъдат проверявани.

„Много от хората от Българчево ходят да пазаруват в Бело поле, защото там магазините са много по-добре заредени, а и последните седмици така избягват влизането в Благоевград, което вече става с декларации. Географски селото ни е разделено на три и за живеещите в махалите, близки до Бело поле, е много по-изгодно да излизат и да се прибират по този път, отколкото да обикалят“, обясни сериозния проблем кметицата Е. Стойчева.

Тя посочи, че недоволството е огромно и местното население изригва в социалните мрежи с въпроси дали ги смятат за прокажени, та им налагат специални ограничения и затваряне от три посоки. „До Българчево няма градски транспорт, хората ползват междуселищен автобус до Логодаж, който при наличие на пътници пътува 3 пъти седмично – в сряда, събота и неделя. Затова част от хората ни ползват градските автобуси по линията на единицата до с. Бело поле, за да ходят на работа в Благоевград, като половинките им ги чакат на спирката – да си ги приберат вечер, за да избегнат глутниците бездомни кучета“, обясни кметицата на Българчево.

„Работя в с. Бело поле, живеем в Българчево, а къщата ни е на около 1 км от Бело поле“, коментира Радослав Христов. „До миналата седмица стигах на работното си място за 2-3 минути, сега пътувам на ден по 22 км, минавайки през Благоевград, като се налага да чакам и на КПП-тата, а сутринта изгубих 10 минути заради проверките. Не че полицаите вършат бавно работата си, но просто се събрахме няколко коли. Вече съм принуден да вадя всеки ден декларации със съответната служебна бележка, които да предавам. Баща ми работи в същата фирма, но не можем да се комбинираме за транспорта заради различното работно време. Не се разхождаме безцелно, обстоятелствата ни го налагат и се съобразяваме с превантивните предпазни мерки и ограниченията за движение, но е неоправдано толкова безсмислени действия и разходи да правим, при условие че ситуацията не ги налага категорично. Много по-логично е да се премести пропускателният пункт“, смята Христов.

На същото мнение е и Кирил Донев, който има търговска фирма в съседното на Българчево село Зелен дол. „Имам работници, които всеки ден пътуват от Кочериново и Бараково и ползват пътя през Бело поле, който е значително по-кратък“, обясни той. „Не оспорвам управленски решения в кризисна ситуация, в каквато се намираме, но не знам какви са мотивите за затваряне на четвъртокласния път през селата и доколко те са оправдани за натоварване на хората с допълнителни транспортни разходи, които бихме приели, ако са абсолютно необходими“, коментира той.

„Местното население стриктно спазва всички ограничителни мерки за общуване, събиране на групи и безцелно движение, в магазина не се допускат без маски, редовно се дезинфекцира, хората не се събират по площада и дворовете на приказка”, обясни кметицата Елена Стойчева. Тя подчерта, че като кмет е прецизна и при издаване на служебни бележки на хората, чийто постоянен адрес е в друго населено място, но живеят в къщите и вилите си в Българчево. „Има хора, чиито възрастни родители са в Българчево, а те живеят в Бело поле, и за да ги обгрижват, вече са принудени да обикалят, да правят повече разходи и да губят време“, отбеляза тя.

За новото ограничение в движението селските кметове били уведомени на среща в общината във вторник, на която Стойчева реагирала остро. Подкрепя я и колегата й от Логодаж Пламен Червенков:

„Седем села в общината сме отрязани от областния център, с който се свързва административното и медицинско обслужване на населението ни. Не виждам причината за тези толкова строги рестрикции, при условие че границата със Северна Македония е затворена, което ограничи движението само до хората от селата. Хората недоволстват, че кризисният щаб разделя едни села от други, като 2/3 са на облекчен режим, без проблеми в комуникация и придвижване до областния град, а ние, по направлението от Зелен дол до границата, сме отцепени. Хората ни са отговорни в настоящата ситуация и като цяло спазват забраните, наложени с извънредното положение. Толкова ли е трудно полицейските патрули да се ситуират така, че да спрат изходите към магистралата и главен път Е-79, без да възпрепятстват свободното движение на хора в общината?!“, коментира Пл. Червенков, давайки рецепта за решаване на проблема. Той засяга селата Зелен дол, Българчево, Селище, Логодаж, Дренково, Обел и Клисура, в които постоянно живеят около 1000 души.

Снощи стана ясно, че вследствие на журналистическите въпроси и протестите на местното население са поставени допълнителни табели на четвъртокласния път от Бело поле, указващи, че забраната за движение не важи за жителите на селата Българчево и Зелен дол. Остава да се реши и как да се облекчи достъпът до областния център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *