Кметът иска 50% скок на туристическия данък в Сапарева баня

Кметът иска 50% скок на туристическия данък в Сапарева баня

Общинските съветници в Сапарева баня решават дали да скочи туристическият данък с 50% от следващата година. Това ще стане на последната сесия за 2020 г. На 30 декември съветниците ще разгледат докладна записка, внесена от кмета на общината Калин Гелев на 26.11.2020 г. Той предлага да се гласува промяна на общинската наредба за данъци и такси, а едно от предложенията е за увеличение на данъка за туризъм. В момента собствениците на туристически обекти в Сапарева баня плащат на общината по 40 ст. на нощувка. В новата наредба данъкът се увеличава с 50%, или от Нова година, ако бъде гласувано предложението, собствениците на къщи за гости и хотели ще плащат по 60 ст.

Гелев мотивира искането си с аргумента, че при заложени 66 000 лв. от туристически данък в бюджет 2020 г., в общината са постъпили само 41 000 лв., които не са достатъчни за развитието на туризма в Сапарева баня.

Очаква се яростна съпротива срещу увеличението на данъка, тъй като част от съветниците са собственици на хотели и къщи за гости.

Ситуацията напомня за тази отпреди година, когато ОбС не гласува драстично увеличение на куб.м минерална вода, каквото беше искането на кмета К. Гелев. Съветниците се спряха на по-малко увеличение, като гласуваха цената на минералната вода да е 1,20 лв. за куб.м, а не както беше предложено от кмета К. Гелев – 1,40-1,60 лв. за кубик.

Председателят на ОбС Васил Маргин заяви пред в. “Струма” по повод докладната: “Ще се дебатира по време на заседанието, но едва ли тази точка от дневния ред ще се гласува”.

Репортер се свърза с председателя на Сдружението на собствениците на къщи за гости Петър Чучуганов. Той не знаеше за готвената им „коледна” честитка от Общинския съвет и не скри, че е неприятно изненадан. П. Чучуганов заяви:

“Ние нищо не знаем! От Вас научавам. Как може по време на пандемия и липса на клиенти да се увеличават данъците! Ще се консултирам с колегите, собственици на къщи, за да предприемем нещо”, заяви той.

„Увеличението на туристическия данък в този момент е невъзможно. Хотелите и къщите за гости са почти празни, защо данъкът да се вдига? Ние нямаме нощувки, с какво да платим?”, коментират от бранша.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *