Кметът на Белица организира конкурса „Нащо гаро, най-големо“ за 5-а година

Запалването на ”гарото” в Белица е характерен обичай, свързан с вярванията, че колкото е по-голям огънят, толкова годината ще е защитена от градушки и ще бъде плодородна.

С огъня се гони злото, а когато пламъците станат по-малки, младите момци прескачат „гарото” за да са силни и здрави през годината. Победителите на най-голямата клада емоционално изричат „Нащо гаро, най-големо”. Приоритет на журито е най-голямо „Еко гаро”. Целта е връщането на традицията при струпването на кладите от хвойна да не се поставят материали, които да замърсяват въздуха и околната среда.

Съобразени с условията на конкурса, младите мъже от четирите квартала на Белица, тази година сериозно са се построили и са построили огромни 4-5 метрови еко купи“ гарота“.

За това журито от общинската администрация, връчи на всеки квартал по 100 лв. с пожелание всяка година на Сирни Заговезни всички да бъдат живи и здрави, да поддържат вековната традиция за да се предава тя от поколение на поколение! След запалването на „гарото“ жителите на кв. „Долни край“ бяха организирали тържествена заря съпроводена с песни и хора. В настоящия момент и християни и мюсюлмани се поздравяват за празника и се веселят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *