Кметът на Благоевград поиска прекратяване на 30-годишната концесия на „Аква парк”

Кметът на Благоевград поиска прекратяване на 30-годишната концесия на „Аква парк”

Общинските съветници на Благоевград ще решават днес дали да прекратят 30-годишната концесия за плажа по вина на концесионера „Аква парк“ ЕАД. Предложението е на кмета на общината Румен Томов, който сочи множество основателни мотиви за разтрогване на договора за обекта, който от години се руши, а вече втора година благоевградчани не могат да ползват дори откритите басейни.

От май 2018 г. до края на май 2020 г. натрупаната дължима сума за неплатени концесионни вноски на „Аква парк“ ЕАД към общината възлиза на 135 788 лв. Миналата година на 5 юни изпълнителният директор на дружеството Елена Петрова поиска от общината прекратяване на договора за концесия, сключен на 5 май 2005 г., с мотив променените икономически условия в България, които са довели до невъзможност дружеството да експлоатира обекта.

В писмото си тя сочи, че концесионерът спира да изпълнява задълженията си по договора и кани общината да приеме обратно обекта. В края на септември м.г. ОбС задължи кмета на Благоевград да сезира прокуратурата и да предяви иск за заличаване на дружеството, тъй като повече от 6 месеца съветът на директорите му е бил под законовия минимум от 3 души. На 5 март Софийски градски съд прекратява търговската дейност на „Аква парк“ ЕАД, назначен е ликвидатор, като е открито и производство по ликвидация на дружеството.

Още през 2016 г. РДНСК – Югозападен район разпорежда на общината да направи проверка на закрития басейн по преписка на Районна прокуратура. Констатациите от март 2016 г. са, че обектът е затворен за посетители, следи от плесен и ръжда има по стените и таваните, има участъци с открита армировка, а покривната конструкция е корозирала и на практика обектът не може да се експлоатира в това състояние. Общината сезира концесионера, че не изпълнява договора, но той така и не предприема никакви действия, пише в. „Струма“.

„Аква парк“ ЕАД в продължение на няколко години не представя в общината задължителните доклади с информация за направените инвестиции, нито ежегодна застрахователна полица за обекта. В началото на юни т.г. кметът инж. Р. Томов кани ликвидатора на дружеството да изплати дълга на общината в 2-месечен срок, но това така и не се случва до средата на август. На миналата сесия на местния парламент съветникът д-р Теодор Велчев настоя Общинска администрация да подготви обосновано и юридически прецизирано предложение за прекратяване на концесията по вина на концесионера, а градоначалникът отбеляза, че вече се работи в тази посока.

„Направените консултации с водещи в страната юристи не могат да гарантират на общината, че концесионерът няма да води дела, но поне не бездействаме и правим първата стъпка да си върнем плажа“, коментира вчера съветникът Кирил Ваклинов и разказа: „Бях в рушащата се сграда на закрития басейн, той е пълен с вода, сборище на наркомани е, а сградата е изключително опасна, тъй като се руши и падат големи отломки. Да, има вероятност да влезем в съда, но по- добре да правим нещо, отколкото да не правим нищо. Факт е, че концесионерът се държи като недобросъвестен стопанин и трябва да реагираме“, допълни той.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *