Кметът на Дупница: Имаме проблем! Персоналът в болниците напуска

Кметът на Дупница: Имаме проблем! Персоналът в болниците напуска

На среща на здравната комисия с кмета на община Дупница инж. Методи Чимев, заместника му Крум Милев и с представители на двете болници в града и РЗИ бяха обсъдени мерките, които да бъдат предприети като продължение на превенцията срещу коронавируса, пише в. „Струма“. Обсъдена бе ситуацията в общината, както и готовността за реакция при установен случай.

“С моя заповед се преустановява дейността на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца, Дневния център за деца с увреждания, както и 4-те центъра за обществена подкрепа. Домашният социален патронаж ще продължи да приготвя и доставя храната до адресите на потребителите при стриктно спазване на хигиенните норми. Преустановява се приготвянето на храна и храненето на диетично столуващите.

Продължава работа млечната кухня към ПДЯ “Пролет” при засилени противоепидемични мерки, в това число филтър, дезинфекция, проветряване, спазване на лична хигиена, и няма да бъдат допускани лица с прояви на остри заболявания. Преустановяват се посещенията и свижданията в ЦНСТ и в Дома за деца, лишени от родителски грижи. В Центъра за кризисно настаняване на бездомни лица ще се провеждат засилени мерки и лица с прояви на заразни болести няма да се приемат”, обяви кметът на общината инж. Методи Чимев.

“Разпоредил съм на служителите от отдел “Транспорт” изрично да предупредят фирмите от градския и междуградски транспорт за предприемане на мерки по дезинфекция и хигиена. Същото се отнася и за таксиметровите фирми, без изключение.

Мерките не са окончателни и подлежат на допълнение във всеки един момент, ако ситуацията го изисква. Що се отнася до подробности относно изпълнението на заповедта от министър Ананиев и всички възникващи въпроси относно коронавируса – могат да получават информация на 112, където функционира специално за целта звено”, каза още инж. Чимев.

“От срещата с двете болници в града разбрахме, че има обособено карантинно отделение за случаи на лица с установени симптоми. При установяване на положителна проба е осигурен изолатор в общинската болница, без да се стига до смесване на човекопоток. Двете болници разполагат с 50 легла, но с готовност при нужда да осигурят още. Проблем има с персонала в болничните заведения във всяко звено, тъй като се наблюдава напускащи, очевидно притеснени от епидемията.

Работи се в тази посока, за да бъде обезпечено с кадри лечението в здравните ни заведения. Имаме на територията на двете болници 10 респиратора, като при необходимост ще поискаме веднага от МЗ осигуряването на още такива. Искам да благодаря на персонала на двете болници в града, че са в пълна готовност за реакция и показват висок професионализъм и дух. Апелирам към всички да спазват стриктно предписанията, да си стоят у дома и да бъдем отговорни към всички”, заключи инж. Чимев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *