Кметът на Симитли похвали кукерите, че не правиха шествия

Кметът на Симитли похвали кукерите, че не правиха шествия

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, похвали хилядите кукери за проявеното съзнание да не дефилират в първия ден на новата година. Пазителите на кукерската традиция се въздържаха от организиране на шествия в празничния за тях 1-ви януари. По този начин те се съобразиха с всички наредби, свързани с пандемията от коронавирус, и не направиха това, което традицията в общината повелява.

„Искрено ви благодаря. Вярвам, че с това си действие вие направихте нещо наистина голямо! Запазихте здравето на хиляди хора и доказахте, че жителите на община Симитли сме единни и отговорни! И тъй като Симитли е Древната земя на кукерите, а кукерството е в сърцата на хората от община Симитли, сигурен съм, че догодина празникът ни ще бъде по-специален и по-хубав от всеки друг път! Останете здрави и отговорни!”, с тези думи се обърна към всички кукери и сурвакари кметът Апостол Апостолов.

В град Симитли години наред се провежда всяка втора събота на януари големият кукерски фестивал „Симитлия – Древната земя на кукерите”. Тук идват десетки групи от България и Северна Македония, събират се по 4000-5000 кукери. Тази година обаче това атрактивно и красиво събитие няма да се проведе заради пандемията от коронавирус.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *