Кметът на Хаджидимово си вдигна заплатата с 1580 лв., поиска 30 дка иглолистна гора

От 1500 лв. на 2580 лв. вдигнаха заплатата на общинския кмет Людмил Терзиев съветниците в Хаджидимово. С гласовете на всичките 17 съветници общинският управник стана един от най-добре платените градоначалници, като се има предвид, че населението на община Хаджидимово е 10 000 души, а извън общинския център има само 14 села, ако се брои и с. Парил, където живеят едва 11 души, пише в. „Струма“.

За сравнение, кметът на Петрич Димитър Бръчков в този мандат получава 400 лв. повече заплата от хаджидимовския си колега, но Петричка община е 5 пъти по-голяма от хаджидимовската, а селата в Петричко са 55 на брой.

С около 1000 лв. по-малки са заплатите на селските кметове и тази на Терзиев. Например Адем Арнаудов, кметът на с. Абланица, където живее 1/3 от населението на общината, в този мандат ще е на заплата 1485 лв. Управникът на с. Копривлен Лъчезар Банев ще се разписва срещу 1290 лв., а всички останали кметове – Тугай Неби на с. Блатска, Росен Чапкънов на Беслен, Живко Петелов на Теплен, Георги Ванкалов на Ново Лески и Георги Парасков на с. Садово, са унифицирани на 1100 лв. възнаграждение.

Председателят на ОбС в Хаджидимово пък става най-нископлатеният шеф на местен парламент в областта. Съгласно гласуваното предложение Мехмед Имамов ще получава само 45% от заплатата на градоначалника. В другите общински съвети, където председателят на ОбС запазва основната си месторабота и се наема да изпълнява функциите на ОбС председател на 4 часа, съветниците обикновено му гласуват 50% от заплатата на кмета. Самият Имамов е директор на училището в с. Абланица и общински лидер на ДПС в Хаджидимово. Успокоението за него е, че той получава своите 45% със задна дата – от 8 ноември 2019 г., когато съветниците се заклеха да служат на избирателите.

От този ден текат и възнагражденията на местните народни избраници, които са определени на 50 % от средната брутна работна заплата на Общинската администрация за съответния месец.

Финансови новини има и за жителите на общината. За пръв път от създаването му тяхното любимо място за разходка – общинският зоопарк, става платен. Кметът предложи, а съветниците приеха занапред той да остане безплатен само за деца до 2 години, всички останали посетители да плащат по 1 лв. вход, а за езда на кон ще се броят по 20 лв. на час. Събирането на таксите ще се осъществява чрез издаването на приходни квитанции от служител на общината, който на практика ще събира парите за заплатата си от посетителските такси.

Според въведените нови разпоредби в парка с животни е забранено влизането на пияни, на домашни любимци и на деца до 12 г. без придружител. Ограниченията определено са необходими, като се има предвид, че паркът, който се простира върху 65 дка гора, не е ограден, посетителите могат свободно да се разхождат между стотиците пауни, сърни, елени, муфлони, понита, зайци, дори кенгура. Преди няколко години елен от зоопарка нападна учителя по музика Радослав Черганов и сериозно го рани в ръката.

Паркът бе построен по проект за 150 000 евро, спечелен от община Хаджидимово, и веднага попадна под ударите на Министерството на земеделието и горите, което го заподозря, че е направен не само върху общински, но и върху държавни територии. Едва тази година кметът Людмил Терзиев се зае да реши въпроса със собствеността на земята под зоопарка – той побърза да го включи в Програмата за управление на общинската собственост за 2020 г. и след това поиска от министерството да прехвърли своите терени на общината, за да може зоопаркът да бъде обявен за обект от първостепенно значение за Хаджидимово и да кандидатства и по други проекти. До момента ведомството на министър Десислава Танева още не се е произнесло по кметската молба държавата да подари на общината близо 30 дка иглолистна гора.

Любопитна подробност е, че зоопаркът е непосредствено до хаджидимовския манастир „Св. Георги”, пред чиито двери се намира и частният хотел на кметската щерка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *