Кметът на Якоруда Н. Кафелов с твърдо възнаграждение 5 минимални работни заплати, или 3550 лв.

Кметът на Якоруда Н. Кафелов с твърдо възнаграждение 5 минимални работни заплати, или 3550 лв.

Кметът на община Якоруда „върза“ заплатата си спрямо минималната за страната и вече няма да се налага всяка година възнаграждението му да бъде индексирано.

Според гласуваното от ОбС предложение Нуредин Кафелов ще получава твърдо 5 минимални за страната заплати, което прави 3550 лв. месечно.

Според декларацията му пред КПКОНПИ за миналата година той се е разписвал срещу 3528 лв.

За сравнение колегата му в община Хаджидимово, която е близка по население на Якоруда, е завършил 2021 г. със заплата от 2400 лв.
И възнагражденията на селските кметове да зависят от минималната за страната заплата, решиха още съветниците в Якоруда.
По 2 минимални заплати, или 1420 лв., ще вземат управниците на Конарско и Юруково Ахмед Ахмед и Емине Еланска. Останалите селски кметове – на с. Аврамово /Ахмед Уцьов/, с. Бел Камен /Муса Дурльов/, с. Бунцево /Джемиле Карафеиз/, с. Смолево /Юсуф Илански/ и с. Черна Места /Джемал Шарански/, ще получават по 1,8 минимални заплати, равняващи се на 1278 лв.

Общинските съветници щедро гласуваха променените трудови възнаграждения да влязат в сила със задна дата – от 1 април.
Миналата година същата процедура – да вдигат доходите си заедно с вдигането на минималната заплата в страната, бе приложена и спрямо възнагражденията на съветниците. Така от 300 лв. за участие в сесия и 1-2 заседания на постоянните комисии местните парламентаристи започнаха да получават по половин минимална заплата, или 355 лв. Самият председател на ОбС З. Иланска пък си определи възнаграждение от 1,5 минимални заплати /1055 лв./, но за нерегламентирано и ненормирано работно време.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.