Кметът Паунов: В Кюстендил имаше комплексна безотговорност

От всички 165 новозаразени с коронавируса за денонощието – 9 са в област Кюстендил. Кметът на града Петър Паунов отбеляза за Bulgaria ON AIR, че много от заболелите не са споделяли контактните си лица и по този начин са проявили безотговорност.

„Леглата отново са 40, към момента 17 човека са настанени в болницата, трима от тях са с по-лека симптоматика. При останалите ситуацията се оценява като средно тежко състояние. Натискът върху Спешния център продължава да е сериозен“, каза Паунов за „България сутрин“.

Празникът на черешата в Кюстендил бе проведен виртуално. Според кмета хората са проявили комплексна безотговорност още в началото на кризата. „Голяма част от заразените не споделяха контактните, за да не бъдат карантинирани. Това позволи да не може да бъде реагирано своевременно“, обясни Паунов.

„Първоначално в ромския квартал имаше карантина от 10 до 22 ч., след това преминахме към денонощна. След разговори и много работа на екипите ни на място е налице осъзнаване“, допълни той.

Паунов уточни, че много хора са дошли като сезонни работници в града. „Маските бяха нещо нечувано и невиждано, това постави цялата организация в риск“, обясни градоначалникът.

Относно ромския квартал „Изток“ в града, според Паунов в такава голяма маса винаги има хора, които остават отстрани от информационния поток. Кметът заяви, че медицински кабинет в квартал „Изток“ ще заработи в 4-то СОУ.

Според него събиранията на хора в закрити пространства са основната причина да има толкова заразени. „Много бързо решихме, че всичко е отминало и подценихме събитията на закрито. Основно организираните балове, отварянето на затворените заведения – в момента са в основата на кризата. Ние нямаме случай на заразяване в открити пространства, нашите съграждани се съобразяват със спазване на дистанция“, подчерта Паунов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *