Кметът: Силно преувеличено е, че софиянци се бяха изнесли за празниците в Банско

Кметът: Силно преувеличено е, че софиянци се бяха изнесли за празниците в Банско

Въпреки информацията от последните дни, че хиляди софиянци са отпътували за Банско, за да прекарат Великден там, в курорта през всички празнични дни е било спокойно. Кметът Иван Кадев сподели, че не е имало пренаселване в града, а улиците са били почти пусти, пише в. „Струма“. Градоначалникът не отрече, че са пристигнали външни хора, но това не се е усетило, защото не били много.

„В комуникация сме непрекъснато с полицейското управление. Да, има външни хора, но по улиците е спокойно. Личните ми впечатления са, че няма чак толкова хора. Като излизах през почивните дни с автомобила си, ми направи впечатление, че най- натоварените улици в града са пусти. Спокойно е било и на тържествената литургия в събота, и през другите дни също. Било е рехаво, хора е имало, но са били малко. Всички са носели маски и е спазвана физическата дистанция. Това означава, че хората са се вслушали в призивите на централната власт, а и на нас, на местно ниво, и показва, че сме дисциплинирани и отговорни”, сподели кметът на Банско Иван Кадев, който преди Великден също изрази притесненията си от това, че хората с жилища в Банско масово ще предпочетат да празнуват в града.

Цифрите за преминалите през КПП- та от съботния ден също не са фрапиращи, има и върнати. „В събота за последните 24 часа на КПП-та има представени общо 127 декларации, които са както за влизащи, така и за излизащи автомобили. Около 20 автомобила са върнати, тъй като полицейските служители са счели, че нямат основателна причина за пътуване”, допълни Кадев, а относно информацията за хиляди софиянци, отпътували за Банско, каза: „Съгласен съм, че на хората с имоти тук и им се иска да дойдат, но чак такива цифри за мен са преувеличени. Може би има много софиянци, които са напуснали София, но това не означава, че всички са дошли в Банско”, каза Кадев.

Местни също споделиха, че нямат впечатления за присъствие на външни лица в града. Те споделиха, че кооперациите, в които има частни апартаменти, са останали тъмни, а апартаментите, които са светели, са били единици. Хората разказаха още, че за Великден са се прибрали банскалии, които работят в столицата или на друго място и които имат възрастни родители в града.

В Банско всички литургии в църквата „Света Троица“ бяха излъчвани на живо. Прецедент в курорта бе и камбаненият звън, който оглася града всяка вечер. Камбаните започнаха да се бият още от началото на карантината за здраве на банскалии и лесно преминаване на изпитанието, а след края с благословията на Неврокопския митрополит Серафим те продължиха да бият за здраве и изцеление на целия български народ.

От днес се подновява и тестването на жителите на Банско. То ще продължи да се извършва от същите екипи ежедневно. Досега са тествани 699 души, но резултатите не са обезпокоителни.

„Има данни, които показват, че някои от лицата са минали през този вирус, изградили са антитела, има, разбира се, и такива, които в момента го прекарват. Хубавото е, че няма тежки симптоми, което да налага хоспитализация“, коментира кметът Иван Кадев.

Цифрите досега показват, че от общо 699 изследвани 5-има са с прясна инфекция, 15 души са с късни и ранни антитела и 21 са с късни.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *