Кмет минава по 40 км в балкана, за да носи маски и ръкавици на хората

Кметският наместник на симитлийските села Брестово и Сухострел – Живко Стаменов, от години катери планината, за да достави на местните хора необходимите им продукти от първа необходимост и лекарствата. Вече двадесетина дни обаче изпълнява по-различни поръчки заради разпространението на коронавируса и въведеното извънредно положение в страната.

Повечето жители, които са възрастни, му заръчват да им им купи маски и ръкавици. „Не че не спазват изискванията да не се събират на едно място, но така се чувстват по-спокойни и по-сигурни. 24 души са в Брестово, дотам са 20 километра, по-голямата част от шосето е черен път. Хората почти не се виждат, че селището е на отделни махали, в които има по двама-трима човека. Всеки се занимава я със земеделие, а гледа животни, нямат време за социални контакти, пък и се пазят”, разказа кметският управник.

В началото на кризата с COVID-19 намирал предпазни текстилни маски за по лева бройката, после цената станала 2,50 лева, а от няколко дни вече струват по 3,00 лева. „Шият ги в общинския център Симитли. Чифт най-обикновени гумени ръкавици, от най-тънките, пък струва 90 стотинки. Поне дезинфектанти съм им раздал без пари, които осигури Община Симитли”, сподели Живко Стаменов.

Той допълни, че в село Сухострел, което е на цели 30 километра от общинския център, живее само един човек – Бойко Гогов, който няма как да наруши забраната да не се събира с други хора. Той засега не му е заръчал да му купи лични предпазни средства, пише илинден прес. Преди време единственият жител на Сухострел си осигурил и светлина от слънчеви колектори, тъй като в населеното място никога не е имало електричество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *