Коледната звезда – капризната красавица

Коледната звезда – капризната красавица

Понсетията, известна като Коледна звезда, от няколко години неизменно присъства на коледните и новогодишните празници заедно с традиционната ни елха. Нейна родина са тропическите райони на Мексико и Гватемала. Там тя се среща под формата на храсти с височина до 3-4 метра. Ацтеките са използвали растението като лечебно средство, както и за получаване на червена боя.

Появата на цветето в страната на ацтеките е свързана с красива коледна легенда. В навечерието на Рождество бедно момиче много искало да остави някакъв подарък пред статуя на Исус Христос в малко мексиканско градче, но нямало нищо. „Исус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце“, успокоил го баща му.

Тогава момичето набрало от полето сухи цветя и ги поставило молитвено пред статуята на Спасителя и на Бъдни вечер сухият букет разцъфнал в големи алени цветове. Първите растения са пренесени в Европа през 1843 г. в саксия, със стъбло, високо само 40 cм. Като декоративно саксийно растение е селектирано за първи път в Америка и оттогава става популярна в целия западен свят.

Коледната звезда се отглежда като декоративно стайно растение. Създадени са хибриди, които достигат не повече от 30 cм височина. Поради това, че цъфти по време на Коледа, а и поради това, че прицветниците образуват формата на звезда, растението се нарича Коледна звезда, а също Витлеемска звезда и Рождественска звезда.

Коледната звезда е много красиво, но капризно и трудно за отглеждане цвете. Най-подходящи за отглеждане в домашни условия са сортовете Freedom, Cortez, Star и Lilo и съответно техните разноцветни форми. Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато денят е дълъг и започва да цъфти през зимата, когато денят е по-къс. Растението има нужда от достатъчно светлина и температури от 17-21 градуса през нощта и 20-24 градуса през деня. Трябва да се избягва пряката слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди.

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *