Колежът по туризъм стартира есенния семестър с първокурсниците от Украйна

Колежът по туризъм стартира есенния семестър с първокурсниците от Украйна

Студенти от Украйна белязаха вчера началото на новата учебна година в Колежа по туризъм в Благоевград с тържествена церемония по връчване на студентските книжки на първокурсниците. Заради коронавируса едва половината от записалите се студенти в І курс пристигнаха за присъствени очни занятия, останалите започват обучението си дистанционно, отбеляза Роксолана Рацин, зам. ректор на университета „Лвовски Ставропигион”, с който благоевградският частен вуз си партнира за обмен на студенти и преподаватели.

Ректорът на колежа проф. Васил Жечев поздрави първокурсниците и колегите им от по-горните курсове с пристигането им в Благоевград, пише в. „Струма“. „Градът ни е университетски, с ЮЗУ и АУБ сме три висши училища и се надявам, че тук ще се чувствате като у дома си. Благоевград е много гостоприемен, но предвид пандемията е добре да се пазите“, препоръча той на младите хора и им пожела в същия състав след 3 години да отпразнуват завършването си.

„Вече 11 г. украински студенти се обучават в Колежа по туризъм и България се е превърнала в наш втори дом“, емоционална бе Роксолана Рацин в речта си. „Надявам се, че и новите студенти ще заобичат Благоевград като предишните. Тази година е необичайна, особена и специфична заради коронавируса. На всички ни беше много тежко в началото на пандемията, съществуваше сериозна психологическа бариера за пътуване, особено зад граница, но постигнахме чудесен резултат и сега имаме над 45 първокурсници. Заради Ковид-19 по различни причини част от тях не можаха да пътуват. Надяваме се до април пандемията да отмине и тези, които започват сега дистанцонно, да наваксат упражненията и практическите занятия и интензивно обучение, защото живата връзка с преподавателя нищо не може да я замени“, коментира Р. Рацин.

На въпрос за началото на учебната година в условията на коронавирус в Украйна тя отговори, че е започнала присъствено за всички на 1 септември, но прогнозите са за възможно дистанционно обучение след 2-3 седмици. „Украйна е готова за това, но преподавам в 2 университета в Лвов и опитът ми показва, че дистанционното обучение е тежко за студентите, защото общуването с преподавателя нищо не може да го замени. Надявам се пандемията скоро да приключи и нещата да се върнат на мястото си.

Икономически тя се отрази на всички, Лвов е с 80 000 души население, само туристите са 50 000, но тази година ги нямаше. Психологически и материално-иконоикономически това е голям удар и процесът е необратим в Украйна, както и в целия свят. Като лекар, каквото е първото ми академично образование, смятам, че коронавирусът е вид грип, към който или ще получим колективен имунитет, или ще го преодолеем по друг начин, но ще се наложи да живеем с него. Животът продължава“, не крие оптимизма си Роксолана Рацин.

При връчване на студентските книжси на първокурсниците тя им пожела Колежът по туризъм в Благоевград да се гордее със студентите си от Украйна, а те да се гордеят, че следват в този колеж.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *