Колежът по туризъм с центрове за практически занятия в Дупница и Сапарева баня

Колежът по туризъм с центрове за практически занятия в Дупница и Сапарева баня

Центрове за практически и лекционни занятия открива Колежът по туризъм в Дупница и в Сапарева баня. Двугодишните преговори между ректора на колежа проф. Васил Жечев и управленските екипи на двете общини вчера бяха финализирани с договор за сътрудничество, подписите си под който сложиха кметовете инж. Методи Чимев и Калин Гелев.

„Пандемията и ограниченията, които бяха наложени в сферите на туризма и образованието, ни спираха да подпишем този документ, който дава възможност на българските и чуждестранните ни студенти по всички специалности да получават знания „от извора“ , коментира проф. Жечев. Културно- историческият туризъм и бизнес-администрация е базата, върху която ще се развиват общите проекти на колежа с община Дупница, а със Сапарева баня се залага на планинския, рекреационен, еко и ски туризъм.

Подобни центрове Колежът по туризъм има и в курортите Банско и Сандански, като целта им е бъдещите професионални бакалаври да се запознаят със спецификите на различните видове туризъм на места. 4 са специалностите, които ще могат да избират младежите – бизнес администрация, организация и управление на хотели и ресторанти, организация и управление на туристическото обслужване, както и курс по туристическа анимация и екскурзоводство, а обучението е редовно и задочно.

„В процеса на разговорите повдигнахме темата за облекчения за тези момичета и момичета завършващи средното си образование в Дупница и Сапарева баня. Няма да крия, че съм много доволен от факта, че предложението ни бе прието от Академичния съвет на Колежа. За кръглите сираци таксата ще бъде в размер на 500 лева за целия курс на обучение, а за социално слабите и младежите в неравностойно положение – таксата ще бъде 60% за цялото обучение. Не е тайна, че има много млади и умни момчета и момичета, които имат проблем с финансиране образованието си и са принудени да се отказват, а така ще могат да продължат развитието си. Сапарева баня е вече утвърден туристически курорт, ние също работим усилено в тази посока – развитие на туризма и ще имаме нужда от такива кадри“, коментира инж. Чимев. Именно кметовете на двете общини ще удостоверяват за тези младежи. Срокът на договорите е за 4 години с опция за продължаване за още 4.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *