Колони от безработни пред Бюрото в Благоевград: Не от вируси, от глад ще измрем!

Стотици безработни извиха километрична опашка пред Бюрото по труда в Благоевград, информира Pirinsko.com. Останалите без работа през последните няколко дни граждани заформиха опашката още от най – ранни зори на днешния ден, силно притеснени от факта, че заради пандемията вече не са на работа.

„Ако това да оставиш хората да умрат от глад, без работа и пари е начина на управляващите да се справят в момента с кризата от вируса, то тогава ние не живеем вдържава, защото такава раелно няма. В цял свят останалите на улицата хора се подпомагат с пари, с храна, а тук – какво? Едно голямо – нищо. Предлагат кредити, безлихвени били, безлихвени ама друг път! И как да ги платим след това дори и да ги вземем, с какво? Реално ние сме безработни. Не от вируси, от глад ще умрем“, възмутено коментираха потърпевши благоевградчани.

Междувременно вчера стана ясно, че в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора има най-голям ръст на регистрираните като безработни (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод COVID-19).

Това показват данните на КНСБ на база проучване към 27 март чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от ефектите на COVID – 19.

Днес пък бе обявено, че над една трета от българите вече са с намалени доходи заради въвеждането на извънредно положение, показва допитване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 30 и 31 март. Други над 20% очакват в близко бъдеще доходите им да намалеят.

От запитаните 36% посочват, че доходите им вече са спаднали, 23% очакват това скоро да се случи, а 35 на сто казват, че няма промяна. Други 8% се колебаят да отговорят.

Цели 6% от работещите заявяват, че вече са загубили работата си, посочват социолозите. Това е удвояване в сравнение с първия сондаж на „Галъп“, проведен преди седмица. Освен това още 10% казват, че да загубят работното си място е непосредствената им перспектива. Все пак мнозинство от работещите (70%) не смятат, че работното им място е застрашено.

Активните в икономически план възрасти са и тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими, коментират от агенцията.

По отношение на поносимостта на мерките за 82% от гражданите те са „неприятни, но поносими“, а за 15 на сто те са „вече непоносими“. Сред активното население тези проценти са съответно 80% и 17%.

Две трети от българите продължават да смятат, че мерките, които властта взема, са достатъчни. Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени (сега те са 20%) и слабо намаляват считащите, че мерките са недостатъчни (12%).

Наред с високо оценените действия на правителството Националният оперативен щаб също запазва одобрението си. Извънредната ситуация създава ново доверие към властите, смятат социолозите.

Няма значима промяна по главния индикатор на проучването, а именно дали хората пребивават в панически страх (посочено от 24% от запитаните), тревога (60%), или реагират спокойно (едва 13%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *