Комарите са по-опасни за хората с нулева кръвна група

Учени от град Томск установиха, че комарите са привличани различно според кръвната група на хората и за тях най-вкусна е нулевата. Изследователи от Сибирския държавен медицински университет констатирали, че кръвопиещите насекоми кацат на кожата на хората с нулева кръвна група два пъти по-често в сравнение с тези от група А.

Съществуват и други фактори, поради които комарите се насочват безпогрешно към „най-вкусния“ за тях човек в тълпата. Колкото по-високо е нивото на метаболизма на даден индивид, толкова повече въглероден двуокис той изпуска в околната среда.

Това го прави привлекателен за комара, тъй като този газ ориентира насекомото при търсене на храна. Поради тази причина комар е по-вероятно да ухапе възрастен човек, а не дете, бременни жени, хора с висок индекс на телесна маса, както и извършващите по-тежък физически труд.

Изследователите установили, че инсектите бързо се адаптират и стават устойчиви на най-разпространените средства за защита, които използваме срещу тях. Поради тази причина много от аерозолните репеленти вече не са ефективни. Най-сигурен към момента е ултразвукът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *