Комисията по жалби и контрол в ОбС-Благоевград отхвърли всички искания на администрацията на Томов

Комисията по жалби и контрол в ОбС-Благоевград отхвърли всички искания на администрацията на Томов

Всички предложения на Общинска администрация са отхвърлили на заседанието си завчера съветниците в комисията по жалби и контрол на изпълнение на решенията на ОбС и мониторинг на обществените и възлагани поръчки при местния парламент на Благоевград, пише в. „Струма“. Причината била, че местната администрация не осигурила свой представител на заседанието, който да отговори на въпросите на съветниците, въпреки искането на заседаващите, което по думите на общински съветници със солиден стаж е абсолютен прецедент.

„Предложенията бяха само три, но приехме отсъствието на представител от админтистрацията като неуважение към работата ни и приключихме за 10-ина минути, като отхвърлихме всички точки. Не знам доколко е било тенденциозно, защото след обяд на заседание на комисията по селските райони, в която членувам, имаше осигурен човек от администрацията, който даде разяснения по поставените въпроси”, отбеляза председателят й Благовест Стоицов.

Така съветниците от комисията по жалби и контрол на изпълнение на решенията на ОбС не е подкрепила нито искането на кмета за удължаване на отстъпката от 5% за такса смет до края на юни, нито новата система за прием в 1-ви клас в общинските училища, която изненадващо администрацията обяви повторно за обществено обсъждане преди дни, след като веднъж вече го бе направила на 20 март.

Като проект за наредба тази система бе предвидена да влезе в дневния ред на сесията на ОбС на 14 април, но в последния момент бе оттеглена, тъй като не бе минал задължителният 1 месец за общественото й обсъждане. Сега повторно всички заинтересовани могат да дадат мненията си, но странно защо, срокът за това е наполовина намален и е само 14 дни. Разликата с първия вариант е, че вече системата не е обявена за наредба, а срокът й на действие стартира чак след 1 година и не касае тазгодишните първолаци.

„Системата вече я обсъждахме веднъж и основната ни забележка беше, че при районирането на приема няма застъпване на кварталите, това лишава родителите от възможността да изберат училището на детето си и няма да породи конкуренция между училищата“, коментира съветникът Кирил Илиев системата, разработена от директора на VІ училище Димитър Арабаджиев, предизвикала сериозни спорове в образователните среди и напрежение сред родители.

„В крайна сметка с тази система ще приложим един неработещ модел, заради който буквално ще принудим родителите да правят нарушения, за да запишат детето си в училището, което предпочитат и им е по-удобно като локация“, допълни К. Илиев.

Подновеното предложение за система за прием в 1 клас ще се обсъжда днес в комисията по образование, култура и вероизповедания при ОбС – Благоевград, чийто председател е директорът на Регионалния инспекторат по образование, съветникът от ГЕРБ Ивайло Златанов.

„Още при изброяването на причините за въвеждане на тази система не се отчита правото на родителя, фиксирано от Закона за предучилищното и училищно образование за избор на училище по желание и според възможностите на ученика“, категоричен е той, като посочи, че при действащата в момента система районите на училищата се застъпват, което дава възможност за реален избор.

„Сега при строго фиксирани райони излиза, че, искал-неискал, трябва да си пратиш детето в точно определено училище, та дори да живееш на еднакво отстояние от друго, което предпочиташ. При липса на застъпване на районите няма как да се реализира идеята за право на избор на родителите“, категоричен е съветникът и допълни: „Интересно е защо Д. Арабаджиев вече 10 г. не може да направи клас в гимназиална степен в училището, което ръководи, и защо ученици от начален и прогимназиален курс от кв. „Струмско“, в който 6-о е единствено, предпочитат училища в други квартали на града?! Вместо да анализира ситуацията и да коригира политиката си, той предлага при приема на първокласници да се приложи философията на Закона за избор на местна и централна власт в рамките на образователното дело. Но образованието има съвсем друга философия, други цели и не можем да го отъждествяваме с изборния закон!“, категоричен е Ивайло Златанов.

Той посочи, че забележките му по предложената от Общинска администрация система за прием в 1 клас са много, включително и че тя на практика не подпомага реализирането на идеята на образователното министерство за полудневна организация на учебна дейност сутрин.

„Важният въпрос е как да се ограничи приемът в едни училища, като се пренасочи към други, защото не е нормално в 16-класно училище да учат 26 паралелки! Директорите до 30 март т.г. трябваше да утвърдят броя на паралелките, групите и учениците в тях. Направиха го, без да имат яснота, и се лутаха по старата или по новата система да го направят“, отбеляза образователният шеф, който е и общински съветник.

Учители и родители с интерес чакат какво ще е становището на комисията по образвание по казуса, ще влезе ли новата система за прием в 1 клас скоро в пленарна зала и какъв ще е вотът на съветниците.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *