Комисията „Цацаров“ разследва общински съветник в Хаджидимово

Без частен интерес общинският съветник в Хаджидимово Благой Белчев е гласувал бюджета на общинското училище в с. Копривлен, чийто директор е баща му Александър Белчев. Това постанови Комисията за противодействие на корупцията, в която постъпи сигнал за конфликт на интереси от страна на съветника, който гласувал “за” бюджета на общината за тази година, в която кметът включил и училището в Копривлен.

Определящо за решението на комисията по случая е тълкуванието, че органът, който има правомощия да организира изпълнението и разходването на общинския бюджет и който има правомощия да внесе в ОбС окончателен проект на бюджета, е не отделният общински съветник, какъвто е Бл. Белчев, а кметът на общината Людмил Терзиев, пише в. „Струма“.

Според комисията не е проблем, че съветникът е гласувал “за” и на заседанието на ОбС – Хаджидимово, проведено на 28.02.2020 г., на което читалища и училища в общината отчели изпълнението на миналогодишния си бюджет. Един от отчетите е и на директора на копривленското училище, който дал обяснения относно счетоводна услуга и изграждане на WI FI мрежа. Александър Белчев разяснил на съветниците, че класните стаи са захранени с интернет по проект на Министерство на образованието, за което училището е кандидатствало, както и че сключил договор със счетоводител, тъй като училището е малко и не може да си назначи лице на щат. Неизвестно защо директорът отказал да назове поименно счетоводителя, но и никой от съветниците не проявил интерес.

Според КПКОНПИ, участвайки в гласуването на двете сесии на ОбС и подписвайки протокола от заседанието, Благой Белчев е изпълнявал вменените му по закон задължения. Одобрявайки разходите на училището в родното му село за 2019 г. и предложения от кмета бюджет за школото през тази година, нямало никакъв частен интерес нито за Благой Белчев като общински съветник, нито за баща му – школски директор, не са открити и предпоставки двамата да се облагодетелстват за сметка на общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *