Компенсират собствениците на имотите в Гърция за загубените наеми

Поправка на данъчните закони внесена в гръцкия парламент предвижда собствениците на имоти, които ги дават под наем да бъдат компенсирани с 20% от 60% от наема, който те са загубили по време на ограниченията заради пандемията, пише „Катимерини“.

Предвижда се още собствениците да не се облагат с данъци (чрез подаване на декларациите от 2021 г.) за доходите на 40% от наемите. За собствениците на имоти, които са претърпели щети, се предвижда и спиране на събирането на просрочените им дългове и удължаване на сроковете за изплащане на потвърдените им задължения към данъчните власти. За тези, които отдават недвижими имоти на наематели, които имат право на 40% отстъпка през март и април, а крайният срок за изплащане на задълженията и вноските им е в рамките на тези месеци, сроковете се удължават до 31 август. За тези, които отдават под наем 40% от сумата за наем на бенефициентите през май, сроковете се удължават до 30 септември.

Изданието дава пример със собственик на имот отдава под наем магазин с месечен наем от 1000 евро. За месеците март, април и май той получи сума от 1800 евро, вместо 3000, поради задължителното намаление от 40%, което беше направено в помощ на наемателите. Сумата, която ще бъде покрита от държавата, възлиза на 20% от 60% от наема или в случая от 360 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *