Коронавипускът на АУБ се дипломира виртуално

212 студенти в Американския университет вчера се дипломираха със специална онлайн церемония, започнала точно в часа, когато предшествениците им излизаха с тогите си на площада в Благоевград, пише в. „Струма“. Този път възпитаниците на вуза от неговия 26-и випуск си останаха по домовете и вместо в тоги изслушаха по тениски и пижами специалните видеопоздравления, отправени към тях от вр.и.д. президент на АУБ д-р Дейвид Еванс, Виктория Ентуисъл от настоятелството на университета, Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, възпитаници и преподаватели. Видеото се въртеше в социалните мрежи на висшето училище.

Самите дипломи ще бъдат връчени през октомври заради извънредната ситуация, наложила тази година вузът да продължи дейността си онлайн през целия пролетен семестър. От общо 212-те дипломи 185 са на бакалаври, а останалите са за участниците в магистърските програми за ръководни кадри на АУБ, които се провеждат в София. Освен от България и региона, висшето училище в Благоевград вчера завършиха студенти от Виетнам, Италия, Испания, Казахстан, Обединеното кралство, Русия, САЩ, Сейшелските острови, Таджикистан и други.

И тази година най-много са завършващите „Бизнес администрация“ (38%), следвани от „Журналистика и масови комуникации“ (15%), „Икономика“ (12%) и „Политически науки и международни отношения“ (11%). 55% пък завършват висшето си образование с две специалности.

Въпреки че официалните гости не присъстваха на живо в кампуса, те изпратиха своите послания към студентите. Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа пожела попътен вятър в обръщението си към абсолвентите и им заръча да запомнят наученото в АУБ – да дават обратно и на другите и да мислят в голям мащаб.

„Не се страхувайте от бъдещето, скочете и се насладете на пътуването“, апелира Виктория Ентуисъл.

Д-р Дейвид Еванс пък оприличи необичайния втори семестър с непланирана практика и подготовка младите да посрещнат предизвикателствата на съвременния свят. „Случаен, но положителен страничен продукт от неудобствата през тази пролет е, че сте имали шанс да приложите в действие гъвкавост и умения за решаване на проблеми, които са ядрото на това, което се стремим да развиваме в АУБ“, каза още АУБ президентът.

Студентите също имаха възможност да се изкажат на необичайната церемония – няколко души от тях изпратиха кратки видеообръщения към преподавателите си, в които им благодарят за грижите и вниманието, което са получили от тях през тези 4 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *