Коронавирусът обрече и Гергьовден на постни картофени кюфтета – без курбани

Коронавирусът обрече и Гергьовден на постни картофени кюфтета – без курбани

Забраняват се всякакви курбани по време на карантината – това съобщи секретарят на благоевградския храм „Въведение Богородично” Аделина Стефанова, пише в. „Струма“. Причината е, че курбанът не може да се направи само в семейството, основната му идея е да бъде раздаден на близки, познати и роднини, а в момента всякакви социални контакти трябва да бъдат избягвани.

„Ако все пак човек си е нарекъл да прави това раздаване във връзка най-често с някакво неприятно събитие от миналото, то е достатъчно предния ден един човек от семейството да отиде в църквата. Той трябва да донесе 1 кг брашно, което символизира погачата, 1 литър олио, което е символ на жертвеното животно, и 1 малък дар – например кърпа или пакет сол, за да са общо 3 неща”, описа как изглежда ритуалът в кризисна обстановка Стефанова. В храма свещеникът чете молитва и така се смята, че курбанът не е прекъснат.

Някои хора са си нарекли да правят курбан 10, 15 г. или до края на живота си, но се допуска при война, бедствие, ако човек е в чужбина или няма пари, да го отложи. Може направо да възстанови традицията следващата година.

Според Стефанова напоследък обаче хората, които дават курбан, са много малко. Все повече стават екозащитниците, веганите, хората, на които им е жал за животните, и затова напоследък почти никой не идва в храма за освет на жертвено животно, уточни Стефанова.

Тазгодишният 6 май също ще наруши традицията за ядене на агнешко в този ден, защото Гергьовден се пада в сряда, който според църквата е постен ден. За гергьовденската трапеза Стефанова препоръчва отново един човек от семейството да отнесе в църквата пакет сол за освещаване, с която да се осоли вкъщи постната трапеза от картофени кюфтенца, риба или нещо друго. Съветът е главно за най-силно вярващите, но дори и те могат да сложат на масата агнешка дроб сарма, стига да е след 17.00 часа, когато църквата отчита края на деня и започването на новия ден.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *