Коронавирусът остави и Брежани без празник на кестена

Коронавирусът остави и Брежани без празник на кестена

Няма да има ухание на печени кестени на площада в симитлийското село Брежани този октомври. Празникът на брежанския кестен се отменя заради пандемията от коронавирус. Няма да има гости от страната и чужбина, които да опитат от този вкусен дар на природата в подножието на Пирин планина. Години наред, събрали топлината и вкусовете на лятото, брежанските кестени превръщат селото в притегателен център за хора отблизо и далече.

За това спомагаше и богатата програма на празника на Община Симитли, Сдружение „Хора и традиции“, кметството в Брежани, Югозападно държавно предприятие, местното читалище „Христо Ботев“, децата и хората на селото. Всяка година площадът бе гостоприемна трапеза с вкусни и дъхави ястия, приготвени с любов от дамите на село Брежани. Всяка година площадът бе огромно хоро, пъстър фестивал, събор…

Миналата година, когато се отбеляза 10-ото юбилейно издание на фестивала, празникът привлече хиляди посетители, десетки автобуси, организирани от туроператори.

„Всичко това ни прави отговорни, в условия на пандемия и КОВИД-19 да предприемем драстични мерки против разпространението на коварния грип. Единодушно взехме трудното решение да не организираме празник на брежанския кестен с надеждата, че догодина ще го направим двойно по-хубав, по-пъстър, по-усмихнат и по-богат!”, съобшиха организаторите.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *