Коронавирусът отприщи невиждан туризъм в Дупнишко

Невиждан от времето на соца брой туристи се изсипаха вчера в дупнишкото село Бистрица. Паркингът под планината в края на селото беше пълен с автомобили със софийска регистрация. Не всички успяха да си намерят място за автомобилите и паркираха по протежението на канала за вода за яз. “Дяково”. Десетки туристи тръгнаха пеша към Бистришкия водопад.

Геодезист от София за два дни е изминал 40 км по пътеките на Рила. Ето какво разказва той пред “Струма”:

“За първи път идвам в тази част на Рила. Живея в София. Имам приятели в с. Коркина, община Бобов дол. Гостувах им в петък вечерта и в събота в 6 часа потеглих от паркинга на Бистрица към планината. Изминал съм 40 км за тези два дни. Стигнах до Отовишки връх в близост на яз. “Калин” и се върнах обратно. Не си усещам краката от умора, но се чувствам удовлетворен. Много се уморих и едва ли ще повторя този маршрут. Исках да отида до х. „Иван Вазов”, но е много далече.

Природата е прекрасна, чист въздух, красота… За двата дни преход се храних с 4 кюфтета, два домата, шоколад и вафли. Сега една биричка ще ми се отрази добре. В момента съм уморен и не се чувствам комфортно, но след един час ще почувствам удоволствието от разходката”, разказа Евгени.

Друга компания от млади жени и един мъж потърсиха къде може да хапнат нещо готвено в селото, но си отидоха гладни, тъй като в с. Бистрица няма нито едно заведение за хранене. Причината е може би, че от 30 г. туристи не са идвали в селото на път за планината.

По-възрастните жители на селото се радваха, че отново идват туристи, и си спомниха, че по времето на соца ежедневно през селото са минавали любители на планината от почти всички страни от бившия соцлагер. По-голяма част от туристите са били от Източна Германия, Чехия, Унгария и Русия. Туристите пазарували от местните магазини консерви, сирене и други продукти за планината. Идвали само с по една раница на гърба и обикаляли планината. По-честа дестинация на туристите тогава била хижа “Иван Вазов”, където се стига след 10-часов преход са селото.

След 10 ноември 1989 г. с. Бистрица е забравено като дестинация за туризъм, затова вчера бистричани коментираха, че пандемията от коронавирус може да отприщи туристите в селото. В с. Бистрица има само една къща за гости. Има подадени документи в РИОСВ – Перник за строеж на още три.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *