Коронавирусът парализира италианските болници

Специализираните отделения за лечение на „Ковид-19“ в Италия лека-полека се изпразват, но в същото време пред болниците в страната се заформя дълга опашка от чакащи да бъдат оперирани пациенти. Според консултанската компаания за стратегически пазарни и социологически проучвания „Номизма“ става дума за 410 хиляди души, чиито операции са били отложени заради пандемията.

Сега тези хора би трябвало да чакат средно поне 6 месеца, за да им дойде редът да легнат на хирургична маса. С отложени за неопределено време пък са 11 млн. изследвания, контролни прегледи и други медицински визити, които са били запланувани преди развихрянето на епидемията в средата на февруари.

Ето защо според социолозите от „Номизма“ най-вероятно коронавирусът ще стане косвена причина за поне 20 хил. смъртни случая допълнтелно до края на тази година, тоест повече, отколкотоо през 2019 г.. Особено тежко е положението при онкологично болните, където проблемът не са само многото чакащи за скалпел хора. Бедата е, че при повечето от миналите през него преди началото на повсеместната карантина пациенти, на практика е прекъснат контрола върху ефикасността на прилаганите лекуващи и поддържащи медикаменти. С други думи тези хора са малко или много лишени от възможността да бъдат подложени след своевременна преценка на друга, по-ефективна и животоспасяваща терапевтична схема. Подобна е ситуацията и при сърдечно болните, където неотдавна санитарните власти стигнаха до неприятния извод, че заради коронавируса броят на инфарктите в страната от средата на февруари до края на април се е увеличил три пъти в сравнение със същия период на миналата година.

В анализите на разпространената от „Номизма“ доста неприятна информация медиите на Апенините посочват и още няколко неблагоприятни за излекуването на хиляди местни жители фактора – италианците са обезверени от опустошителното развихряне в страната на „Ковид-19“, независимо от болежките им все още се колебаят да отидат в болница от страх да не лепнат заразата, психологически са подтиснати от оказалите се уязвими през тежките дни на епидемията иначе боготворени медицински работници и сега съвсем примиренчески оставят живота си в ръцете на провидението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *