Коронавирусът погуби благоевградски аптекар, лекари алармират за недостиг на медикамент

Благоевградски аптекар стана поредната жертва на коронавируса. 76-годишният Любомир Николов е издъхнал вчера в общинската болница за белодробни заболявания. Фармацевтът е работил в аптеката до частната болница ПУЛС и от няколко дни се е лекувал от двустранна вирусна пневмония в бившия Тубдиспансер. Лечението му е включвало и ремдесивир, но е имал и сърдечно заболяване и се е стигнало до летален край, заяви управителят на белодробната болница д-р Петър Георгиев.

Той добави, че много от хоспитализираните оздравяват, но в същото време се увеличава и броят на заразените, които се нуждаят от болнично лечение, пише „Струма“. „Само днес съм прегледал амбулаторно 40 пациенти, повечето са с пневмонии, които приличат на ковидни, а някои вече са потвърдени от PCR изследването. От сутринта до края на работния ден идват хора, кой с направление от общопрактикуващ лекар, кото без… Последните бяха две млади жени, които хоспитализирах”, добави д-р Георгиев.

„Аптекарите са в рисковата група, ежедневно обслужват хора, в това число и потенциални вирусоносители. Колегата, който за съжаление е починал, е упражнявал професията си въпреки напредналата си възраст. Големият проблем, който се открои в коронакризата, е дефицитът както на лекари и медици, така и на аптекари, което е типично и за Благоевград“, коментира загубата на благоевградския аптекар председателят на Регионалната колегия на фармацевтите в Пиринско Константин Качулев.

Динамична е ситуацията и в МБАЛ – Благоевград, която продължава да приема болни с усложнения от коронавирус. 73 са хоспитализираните в трите отделения – вътрешно, УНГ и очно, които се обгрижват от екипа на д-р Румен Кондев. В отделението „Уши, нос, гърло“ са само две медицински сестри, след като третата се разболя. Кадровият проблем е сериозен, а доброволци така и няма.

Разкриването на нови Ковид отделения значително намали натоварването върху лекарите терапевти, които от месеци са под стрес. Той се задълбочава допълнително и от недостига на някои лекарства. Например от две седмици не е доставян „Фраксипарин”, който е за разреждане на кръвта и пречи на образуването на тромби, алармираха лекари.

Битката с коронавируса загуби и собственикът на хотел „Мерида”, благоевградският бизнесмен Огнян Илиев-Балзай. Той почина миналата нощ след кратко боледуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *