Коронавирусът удари бизнеса на занаятчиите, масово минават онлайн

Коронавирусът удари бизнеса на занаятчиите, масово минават онлайн

800 са регистрираните занаятчии на територията на Кюстендилска област, от тях 600 са фризьори, каза на пресконференция председателят на Регионалната занаятчийска камара Даниела Стоянова. 17 са новите занаятчии, които са регистрирани през миналата година, сред тях представители на занаятите обущарство, изработка на накити, дърворезба, фризьорство и художествено плетиво.

„За съжаление 2021 г. не беше много успешна за занаятчиите по няколко причини. Заради Ковид ограниченията и пандемията намаляха клиентите и ползвателите на занаятчийски услуги, намаля и покупателната способност на хората. Не на последно място имаше ограничения за организирането на традиционните базари, където те обикновено продават продукцията си”, коментира Даниела Стоянова.

Според нея положителният ефект от Ковид пандемията е масовото пренасочване на занаятчиите към онлайн търговия – създават собствени сайтове или качват продуктите си в интернет, пише „Струма“.

Традиционно силен интерес има от чужбина към ръчно изработените артикули, особено към български носии и изделия, направени от естествена кожа. Димчо Занев остава единственият кошничар в областта, който въпреки усилията му не може да намери желаещи да продължат занаята му. Той стана на 89 години в началото на януари.

„За наша радост се наблюдава все по-голямо желание на работещите в сивия сектор да започнат да упражняват законосъобразно своята дейност. Има много запитвания от козметици и маникюристи, но ние нямаме право да ги регистрираме като занаятчии, те трябва да си открият фирма и да се регистрират по Търговския закон”, каза още Стоянова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.