Коронакризата бетонира цените на жилищата в Благоевград

Коронакризата бетонира цените на недвижимите имоти в Благоевград, които са същите, както преди пандемията, пише в. „Струма“. Броят на сключените сделки през третото тримесечие на 2020 г. е с минимален ръст от 2% спрямо същия период на 2019 г. и не можа да навакса спада от 20%, генериран през второто тримесечие на 2020 г., в разгара на първата вълна от пандемията, заяви Илинка Митева, която ръководи агенция за недвижими имоти.

Брокерите отчитат спад при сделките, сключени с финансиране чрез банков кредит. Ако през деветмесечието на 2019 г. около 36% от сделките са били с банков кредит, то за същия период на 2020 г. са около 30%, т.е. повечето купувачи разчитат на спестявания. Онези, които разчитат на банково кредитиране, предпочитат жилища с по-малка площ, в по-компромисни райони, като основните им мотиви са несигурност в дългосрочността и размера на доходите им. Това са обикновено млади семейства без собственост и докато преди кризата предпочитанията бяха за тристайни апартаменти, то сега се насочват към двустайни апартаменти или запазват площта, но променят квартала, като цената е 40-50 хил. евро.

Хората, които живеят под наем, предпочитат старо строителство или ново, но завършено, така че максимално бързо да се преместят и да не плащат едновременно наем и кредит.

Втората основна група купувачи са работещите в чужбина, които бяха основен фактор на пазара през месец август, отчитат брокерите. Те са без особено ясни критерии – като водещият е спестените пари, и без очаквания за доходност или перспектива за ползване, като преобладаващият бюджет е 50-70 хил. евро.

Третата категория са купувачите с възможности – на средна възраст, с добри и относително сигурни доходи, налични спестявания, възможност за кредитиране при добри условия. Те имат ясни критерии, познания и изисквания за качество и бюджет в широки граници.

Новата тенденция при купувачите от началото на пандемията е интересът към къщи в околните села, преобладаващо в Бараково, Кочериново, Стоб, Пороминово. Водещият мотив са по-ниските цени в сравнение с благоевградските села Бело поле, Рилци и Изгрев, възможността за избор на стари къщи с равнинни дворове, както и близостта до Благоевград.

Пандемията не се отрази както на офертните цени, така и на отстъпките при преговорите. В повечето случаи при преговори отстъпката, която продавачите са склонни да направят, е до 5% от офертната цена. Увеличи се периодът за реализация на имотите, като допреди пандемията обект с правилна пазарна цена се реализираше в рамките на 1 месец, то сега поради предпазливостта на купувачите срокът е над месец и половина. Част от продавачите оттеглиха офертите си от пазара. При извънредното положение дори се правиха видеоогледи, които не се възприемат така охотно, тъй като българинът е недоверчив и предпочита „око да види, ръка да пипне“. Основният проблем на пазара в момента е разминаването в очакванията на купувачите за редукция на цените, а от друга страна – липсата на такава от страна на продавачите, обобщи Илинка Митева.

При новостроящите се жилища преобладаващ е интересът към тези в напреднала фаза /след груб строеж/, с възможност за по-отложено плащане /по-малки вноски по време на строителството/, тъй като купувачите оценяват риска от незавършване или забавяне по независещи от строителя причини като висок. Средните цени на ново строителство в център – широк център са 500-700 евро/кв.м, като при имоти с добри довършителни работи в сгради, въведени в експлоатация, достигат и до 1000 евро/кв.м. Тристаен апартамент в широк център с площ 90 кв.м върви за 50 000 евро. Цените на панелни жилища в кварталите в Благоевград са 420-480 евро/кв.м, като тези в санирани блокове надвишават и 500 евро/кв.м.

Цените на стари жилища в център – широк център варират между 500-800 евро/кв.м в зависимост от общото състояние на сградата и, разбира се, апартамента. Двустаен апартамент в широк център с площ 46,00 кв.м може да се купи на цена от 27 000 евро, а тристаен апартамент с площ 101,00 кв.м – за 52 500 евро.

Най-осезаемо пандемията се отрази на наемния пазар в сегмента търговски обекти – почти никакъв интерес от страна на наематели, предоговаряне на сключени вече договори с искане за намаление до 30% или освобождаване на търговски обекти.

Феноменът на опразнените магазини в центъра на Благоевград се засили през лятото, но продължава и досега. Като цяло се наблюдава слаб пазар на наемите както на търговски обекти, така и на жилища, категорични са брокерите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *