Коронакризата: Всеки шести работодател съкращава служители

Един от шест работодатели предвижда да намали броя на служителите си. Едва 9% от работодателите очакват да увеличат броя на служителите, а 67% не прогнозират промяна. Това става ясно от обзорното изследване за заетостта на голяма агенция за подбор персонал за третото тримесечие на 2020 г.

Нетната прогноза за заетостта е -6%. Коригирана спрямо сезонните колебания, прогнозата е -7% и е най-слабата от началото на изследването преди повече от девет години. Перспективите за наемане намаляват с 13 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и с 15 процентни пункта спрямо същия период на миналата година.

Работодателите във всички предприятия

очакват да намалят заетостта през следващото тримесечие.

Най-слабо темпо на наемане се предвижда от работодателите в средно големите предприятия, които отчитат нетна прогноза за заетостта от -15%. Прогнозата на малките и големите предприятия е -6%, докато микропредприятията отчитат прогноза от -5%. В сравнение с предишното тримесечие работодателите от големите предприятия отчитат рязък спад от 25 процентни пункта, а прогнозата на предприемачите от средно големите фирми намалява с 21 процентни пункта.

Прогнозите на работодателите от малките и микропредприятията намаляват със съответно 11 и 3 процентни пункта. Плановете за наемане намаляват във всички четири категории и в сравнение със същото време на миналата година. Рязък спад от 26 и 22 процентни пункта е отчетен за съответно големите и средно големите предприятия. Работодателите от малките предприятия отчитат спад от 12 процентни пункта, докато прогнозата на микропредприятията отслабва с 8 процентни пункта.

Отчетените намерения за наемане на служители във всички пет региона в България са

най-слабите от началото на изследването през 2011 г.

Работодателите във всички пет региона очакват да намалят заетостта в периода юли-септември, според проучването на ManpowerGroup. Най-слаб пазар на труда се предвижда в Бургас, където работодателите отчитат мрачна нетна прогноза за заетостта от -20%. В Русе и Варна се очаква слабо темпо на наемане с прогнози от -8%. Работодателите в Пловдив предвиждат умерено наемане на служители, като отчитат прогноза от -4%, докато прогнозата за София е -2%.

Намеренията за наемане отслабват във всички пет региона в сравнение с предишното тримесечие. Работодателите в Бургас отчитат рязък спад от 28 процентни пункта, докато във Варна и Пловдив е регистрирано значително намаление от съответно 19 и 13 процентни пункта. Плановете за наемане в Русе са по-слаби с 9 процентни пункта и намаляват с 3 процентни пункта в София.

В сравнение със същия период на миналата година значителен спад от съответно 26 и 20 процентни пункта е отчетен за Бургас и Варна. Перспективите за наемане в София също намаляват с 11 процентни пункта и с 10 процентни пункта за Пловдив и Русе. Проучването е проведено под формата на интервюта сред представителна извадка от 353 работодатели в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *