Кошмар по границите след Брекзит

Кошмар по границите след Брекзит

Кошмарен уикенд за британците и превозвачите беляза Брекзит, който вече е факт. Камионите се струпаха пред пристанищата и бяха подложени на продължителни митнически проверки в първия ден от новия режим на търговия на Великобритания с ЕС, пише британският вестник The Times, цитиран от Агенция „Фокус“.

Трафикът е слаб около големи пристанища като Дувър, Холихед и железопътната връзка в тунела под Ламанша и има опасения, че много шофьори на тежкотоварни автомобили ще избягват да преминават през тези две седмици поради опасения относно документите за Брекзит.

Някои превозвачи все пак нарушиха новите митнически договорености, наложени върху търговията между Великобритания и ЕС, с предупреждения, че това може да е знак за хаос, който предстои. Фериботният оператор Stena Line заяви вчера, че е отказал да качи шест камиона, която пътуват за Дъблин, защото шофьорите „нямат правилните референции“.

Дъблинското пристанище приветства решението в Holyhead, заявявайки, че има „изискване за защита на единния пазар и митническия съюз“.

Юджийн Дренън, президент на Ирландската асоциация за автомобилни превози, каза: „Закъснения със сигурност ще има. Хаосът, който предстои в пристанището в Дъблин, ще е невероятен.“

Logistics UK, която представлява превозвачите, заяви, че почти половината камиони, пристигнали в Белфаст с един ферибот вчера, са били взети за проверка от митническите служители, а един е бил задържан повече от три часа.

Съгласно протокола на Северна Ирландия регионът ще работи при различни митнически режими от останалата част на Обединеното кралство.

Товарният трафик през Дувър, основният търговски път, беше намален до минимум в първия пълен ден от новите договорености. Очаква се само около 800 тежки камиона да използват пристанището на Дувър и близкия тунел под Ламанша, малка част от нормалния трафик, който може да достигне до 10 000 камиона на ден.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *