Край на Великденското преселение! Ананиев затвори София

Край на Великденското преселение от София към провинцията! Националният оперативен щаб за борба с коронавируса предложи София да бъде затворена за великденските празници до второ нареждане. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет в четвъртък през нощта ген. Венцислав Мутафчийски.

„Още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо – напускане на София, където има най-много заразени с КОВИД-19. Това вече е тенденция. Всички тези хора са разпръснати из цялата страна и това води до тежка епидемиологична ситуация и последиците ще станат ясни след седмица. Щабът предложи затварянето на София и невъзможност за напускането ѝ“, обяви председателят на Националния оперативен щаб.

Премиерът Бойко Борисов е одобрил мярката, а съответната заповед е издадена от здравния министър Кирил Ананиев. До второ нареждане да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарните коли, които да покажат необходимост да излизат.

Спира се и градският транспорт между София и останалите градове. Гражданите безцеремонно напуснаха столицата, каза възмутено Кирил Ананиев.

„Ще издам заповед, считано от 00:00 часа до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобили със специален режим на движение, автомобили, които превозват болни, както и автомобили с медицински лица“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. И допълни, че забраната не важи и за аварийните автомобили на електродружествата, на тези които се занимават с интернет разпространение и за автомобили, които превозват работници.

„В рамките на града засега няма ограничения,“ уточни вътрешният министър Младен Маринов.

Всичко, което каза ген. Венцислав Мутафчийски, ми дават основание да издам заповед от 00:00 тази нощ (17 април) до второ нареждане да се преустанови излизането и влизането от и в София на всички МПС-та, с някои изключения, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Изключенията се отнасят за тировете, като те обаче трябва да докажат необходимостта от движението си.

Автомобилите със специален режим също могат да влизат и излизат. Изключението важи и за частни коли на граждани, които трябва да упоменат за кое лечебно заведение ще посетят.

Забраната не важи и за аварийните автомобили на електро- и ВиК дружествата, както и тези, занимаващи се с интернет и ТВ разпространението.

Все още и работниците ще могат да влизат и излизат в и от столицата, но шофьорът трябва да посочи предприятието, както и да предостави телефонен номер на управител или ръководител.

Същото важи и за пътуващите частни работници, но с определен график, който е от 06.00 до 08.00 сутринта и от 18.00 до 20.00 часа на връщане. След това те нямат да имат право да се движат с лични автомобили.

На въпроса дали не са закъснели всички тези мерки, Ананиев каза: „Ако всички се бяха вслушали в премиера и щаба, това нямаше да случи. Не вярвахме, че ще има такова неглижиране от страна на толкова граждани и в това число, столичани, и в този дух, действително не оценихме поведението им, а те безцеремонно започнаха да напускат столицата от вчера“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *