Край на подлеза към кв. Грамада! Кметът прекрати договора

Кметът на Благоевград Румен Томов попари надеждата на хиляди шофьори и жители на благоевградския квартал „Грамада“ след като официално прекрати договора с избраната фирма за строителство на подлез. Завчера градоначалникът е уведомил официално фирмата изпълнител ДЗЗД „Грамада стой“ за прекратяване на отношенията си с тях. Причината ,според кмета е в това, че договорът е сключен за изпълнение на обект 3-та категория, а не първа, каквато е строителството на подлез, поради наличието на ж. п. линия.

Разговори между фирмата и кмета не са дали резултат, независимо от уверението на изпълнителите, че ще се справят с появилия се постфактум проблем, без това да донесе каквито и да било санкции на общината. Явно е, че кметът Томов не е приел това и официално е уведомил фирмата за прекратяване на договора, с което се спира поредният обект, открит от предишния управленски екип. На строителството на подлеза, който жителите на квартал „Грамада “ очакват над 50 години бе направена първа копка. Оттук нататък на дневен ред е въпросът : Ще съди ли фирмата изпълнител община Благоевград за прекратения едностранно договор?.

Фирмата няма вина за изникналото ограничение в категорията, при условие, че документацията им е била одобрена на всякакви нива, минала е пред РДНСК, през министерства и всички, които имат отношение. Документите, с които са кандидатствали са били изрядни по поставените в поръчката изисквания. Припомняме, че през есента на миналата година бе направена първа копка на строежа по Оперативна програма „Региони в растеж“,след спечелен с много усилия и труд проект за финасиране.

Срокът за изпълнение бе 30 месеца. Строителството на подлеза е част от цялостен проект „Интегриран градски тарнспорт“. Трябваше допълнително ще бъдат изградени над 80 информационни табла за графика на автобусите, джипиеси ще следят тяхното движение, ще има и контролен пункт, което ще доведе до оптимизация на цялостното движение“, каза на откриването кметът Атанас Камбитов.

Той заяви още, че подлезът ще подобри безопасността на движението в района. Разочарованието на шофьори и жители на квартала е голямо, тъй като те с десетилетия чакат да се случи подобно нещо. На бариерата, отделяща квартала ежедневно се чака дълго, докато често преминават или маневрират влакове.

Според запознати, ако фирмата, чийто интереси са засегнати и която има сключен договор за ангажиментите си, заведе съдебни дела ще бъдем изправени отново пред плащане на сериозни неустойки. Това е вторият обект от голямо значение, който кметът Томов спря. Спря депото като отказа да подпише договора с избрания оператор, КЗК обявиха това му действие за незаконно, а докато случаят се гледаше в КЗК Благоевград загуби 1 150 000 лв. от боклука. Ако се окаже, че и ДЗЗД „Грамада строй“ няма никаква вина за спиране на строителството на подлез, то общината е изправена пред ново плащане на сериозни суми като неустойки по сключен и действащ договор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *