Кралица на Банско окачи ските, отдава се на нова страст

По-малко от месец преди да навърши 31 години една от кралиците на Банско – Ана Файт, окачи ските. Родената на 18 юни 1989-а брюнетка от Халайн (Австрия), покори пистата под Тодорка в рамките на два последователни дни през 2015-а.

На 1 март Ана, която тогава носеше моминското си име Фенингер, спечели комбинацията, а на 2-ри триумфира и в Супер Г, за да подпечата втория си пореден Голям кристален глобус.

Очарователната Ана дава вид на студен човек. И наистина е такава. По време на пресконференциите си на Бъндеришка поляна тя не се усмихна нито веднъж, въпреки двойния си повод за това. Отговаряше на въпросите като войник, какъвто бе на пистата.

За нея ските бяха всичко. И в тях няма нещо,което да не е печелила. Ана има три световни титли – печели комбинацията в Гармиш (Гер) 2011, а в Бийвър Крийк (САЩ) 2015 става първата австрийка със златни медали от два планетарни шампионата след Ренате Гьочъл, която има титли от три. Тогава Файт триумфира в гигантския слалом и Супер Г.

В Сочи пък става четвъртата олимпийска шампионка на Австрия в алпийските ски. През 2014-а на пистата „Роза Хутор“ очарователната Ана взима злато на Супер Г, а по-късно добавя сребро в гигантския слалом, каквото има и от Пьончан 2018.

Извън пистата Ана е част от управлението на организация за протекция на гепардите. Тя се казва „Бързи, красиви и почти изчезнали. Файт дори заснема провокативна сесия за каузата.

„На пистата се чувствам като гепард. Това е спокойно животно, което избухва точно когато трябва. Винаги съм се стараела да бъда бърза като тези красиви котки“, казвала е неведнъж Ана.

Сега Файт е твърдо решена да продължи каузата си за опазване на гепардите по света. Признава, че цялата й енергия ще отиде в тази насока, като за това ще й помогне и съвместен проект с National Geographic.

„Светът на ските ще ми липсва, но си тръгвам с гордо вдигната глава, защото дадох всичко, на което съм способна след всички тези контузии. Прекалено дълго време се възстановявах и тялото ми вече дава сигнали, че е време да се оттегля. Искам да продължа каузите, с които съм се захванала и ще отдам повече време на семейството си. Прекалено дълго време пътувах. Време е за почивка“, завършва Файт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *