Красимир Вълчев: При бум на заразени ще се учи отново в електронна среда

Красимир Вълчев: При бум на заразени ще се учи отново в електронна среда

„Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси” – това коментира министърът на образованието Красимир Вълчев по Нова тв.

По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени.

„Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно. Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

„Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме модела на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *