Красимир Ципов: Очаквах да имам конкуренция за председател на ЦИК

Красимир Ципов: Очаквах да имам конкуренция за председател на ЦИК

Предложението за оттеглянето на кандидатурата дойде от моя страна. Нашите очаквания бяха, че ще има повече от един кандидат и че ще се спази процедурата за консултации. Смятам, че ако бях останал като кандидат за председател на ЦИК това щеше да създаде ситуация, която ежедневно като представител на ГЕРБ да получаваме абсурдни нападки.

Такива бяха заявени още на консултациите при президента като тази на Мая Манолова, че съм бил зам.-министър на външните работи, но сегашната кандидатка е била зам.-министър на отбраната. Това каза пред NOVA Красимир Ципов, който беше издигнат като единствен кандидат за председател на ЦИК, но в последствие кандидатурата му беше оттеглена от ГЕРБ.

„Не смятам, че е удачно да създавам предпоставки за съмнения по отношение на работата на този орган, той е изключително важен. С новите поправки ЦИК ще бъде изправена пред сериозни предизвикателства“, каза Ципов.

„Аз приех да бъда номиниран за председател на ЦИК поради това, че очаквах да има конкуренция. Всички останали политически сили не определиха такъв кандидат за председател. Очаквах да има поне още една номинация на Камелия Нейкова. Имаше такива слухове, че ще бъде номинирана. Аз лично не очаквах да няма конкуренция“, каза още той.

„Процедурата за закупуване на машините започна декември и завърши февруари, сега имаме 2 месеца да се сертифицират. Надявам се да да се справим. Трябва да вземем колективно решение“, добави Ципов.

„Ако искахме да покажем приемственост, след като се реши да се разпусне сегашния състав на ЦИК можеше да се обърнем с апел да се подготви документация кои проблеми трябва да бъдат решени спешно“, каза още той.

„Не мисля, че с една машина могат да гласуват максимум 300 човека“, каза още Ципов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *