Кристина Лазарова от ТЕЦ „Бобов Дол“: Искаме не да закриваме, а да създаваме нови работни места

„Миньорите са наясно, че въглищната индустрия си отива. Постоянно си говоря с тях за това, че трябва да се преборим и да работим по различен начин. Ние нямаме право да затворим въглищните централи и да кажем на хората да си търсят друга работа.В 99% от случаите те ще излязат извън България“, това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Борда на директорите на ТЕЦ Бобов Дол и съосновател на платформата “Brown to green” Кристина Лазарова.

Кристина Лазарова и екологът Георги Стефановот WWF гостуваха в предаването „Неделята на Нова“, където заедно дискутираха възможностите и посоката, в която трявба да тръгнем, за реализирането на Зелената сделка в България. По време на разговора станаха ясни и гледната точка на екологичната организация, и на въглищната индустрия, които се оказа, че съвпадат.

Гостите обясниха, че за половин година е необходимо да се реши с какво да се замени въглищното производство, като подчертаха ключовата роля на осигуряването на възможност за преквалификация на работниците в сектора.

Кристина Лазарова разказа, че в ТЕЦ Бобов Дол са избрали да използват микс между природен газ, водород и синтез газ, за последното обясни, че може да се създава дори от биомаса, която е изцяло екологична. Тя подчерта, че премахването на въглищата изцяло ще се случва поетапно.

„Всички въглищни райони в света представляват основата за т.нар. нова индустрия“ – заяви експертът Георги Стефанов.

Екологът обясни още, че от Европейската комисия са отделили средства за всяка държава членка. Идеята е те да бъдат насочени в оптимизиране на добиването на енергия. Според него, ако в страната произвеждаме водород, създаването на зелена енергия няма да е толкова скъпо.

„С платформата “Brown to green” ще се борим за това държавата да влезе бързо в този процес. За 6 месеца трябва да начертаем план.“ – обобщи Кристина Лазарова, цитирана от „Струма“.

На финала на разговора Кристина Лазарова категорично заяви, че в ТЕЦ Бобов Дол не се планират съкращения, а дори напротив, стремежът на ръководството, заедно и чрез Платформата, е да се създадат нови производства около мините и ТЕЦ-а и да се отворят нови работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *