Кръчмите – празни, собствениците искат помощ от Бойко Борисов

Собствениците на заведения от цяла България настояват за държавна подкрепа заради кризисната ситуация с коронавируса. Само за първите 48 часа от новината за заразени у нас е регистриран сериозен спад на посещенията на заведенията за хранене и развлечения, отмяна на резервации и изтегляне на платено капаро. Това ще причини сериозни загуби на бранша, а на фона на цялостното му състояние може да се случат и масови фалити. Това пишат в отворено писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Засегнатите бизнеси трябва да бъдат подкрепени. В Италия за целта са определени 4.5 милиарда евро помощи, пишат още ресторантьори и собствениците на места за забавление. Тяхното отворено писмо идва точно в момента, в който правителството на Италия обяви, че замразява плащането на данъци и лихви по банкови кредити на малкия бизнес. Финансовите облекчения ще важат поне докато страната е в карантина.

Без да посочват конкретно какви мерки очакват собствениците на заведения от правителството, браншът настоява те да са „своевременни“ и „адекватни“. Превантивните мерки против разпространението на коронавируса ще доведат до сериозен отлив на клиенти, което от своя страна ще означава невъзможност фирмите да се издължат към бюджета, подчертават от двете организации.

По информация от НСИ, браншът дава над 20 милиарда лева добавена стойност годишно и осигурява прехраната на стотици хиляди заети, допълват оттам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *