КС реши: Петков е бил назначен за министър в нарушение на Конституцията

КС реши: Петков е бил назначен за министър в нарушение на Конституцията

Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен. Това постанови Конституционният съд, съобщи БНР. Решението e прието с 11 гласа. Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение. Предстои конституционните съдии да обявят мотивите си.

Особеното мнение на Георги Ангелов е по отношение допустимостта на искането. То беше внесено от депутатите от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание за проверка за съответствие с основния закон на президентския указ за назначаването на кабинета „Янев 1“, но само в частта за Петков. Поводът – информация, че е имал и канадско гражданство, а Конституцията не позволя министър да има двойно гражданство.

Ключов документ, обусловил това очаквано решение, беше сертификатът от канадските власти, че Петков престава да е канадски гражданин от 20 август, тоест към датата 10 май той е бил с двойно гражданство, въпреки че е декларирал собственоръчно, че има само българско.

Обявеният за противоконституционен указ е от тези, които имат обратно действие. Тоест – атакуваната част е изначално недействителна, което означава, че Петков не е бил министър.

Юридическият спор сега е стабилни ли са актовете, които той е издавал, докато е бил министър.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *