Куриерите вдигат цените на доставките заради въвеждането на ТОЛ системата

Куриерите вдигат цените на доставките заради въвеждането на ТОЛ системата

Куриери ще вдигнат цените на доставките заради въвеждането на ТОЛ системата. СПИДИ ще приложи приетите в Европа практики за въвеждане на допълнителна „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ на ниво палет или междуградска пратка – свързана само с размера на таксата въведена от държавата, съобщават от фирмата.

Ето какво пишат от екипа на СПИДИ:

В резултат на измененията на Закона за движение по пътищата и Наредбата за смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства, от 01.03.2020 се въвежда тол-таксуване в България. Прилагането на тол-такси при товарните автомобили пряко засяга куриерския и транспортния бранш.

В тази връзка, следвайки принципа за прозрачност и предвидимост на цените, СПИДИ ще приложи приетите в Европа практики за въвеждане на допълнителна „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ на ниво палет или междуградска пратка – свързана само с размера на таксата въведена от държавата.

Като имаме предвид, че за транспорт в България, СПИДИ използва почти изцяло транспортни средства ЕВРО 6 и 5+ оси, за целта на калкулацията на тази „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ използваме най-ниската тарифа в наредбата:

– 11 ст./км за магистрали

– 10 ст./км за първокласни пътища

1. В следствие на тарифата за „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ за палетните услуги като ПАЛЕТ 1 БГ Премиум и Икономи, е в размер на 0.31 ст./км за ЕВОПАЛЕТ (вместимост 33 евро-палети в един камион 5+ оси) и съответно – 0.46 ст./км за ИНДУСТРИАЛЕН ПАЛЕТ (вместимост 22 индустриални-палети в един камион 5+ оси)

За илюстрация при сега действащата тарифа на ТОЛ СИСТЕМАТА:

– разстоянието от София до Пловдив е 126 км и ще се таксува 13.86 лв. за камион 5+ оси и ЕВРО 6, което ще се отрази в допълнителната „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ в размер на 39 ст. за ЕВРОПАЛЕТ и 58 ст. за ИНДУСТРИАЛЕН ПАЛЕТ

– разстоянието от София до Варна е 405 км и ще се таксува 40.50 лв. за камион 5+ оси и ЕВРО 6, което ще се отрази в допълнителната „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ в размер на 1.26 лв. за ЕВРОПАЛЕТ и 1.86 лв. за ИНДУСТРИАЛЕН ПАЛЕТ

2. За междуградските пратки с услуги Стандарт 24 часа, Експрес и Икономични, въвеждаме осреднена „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ в размер на 4 (четири) ст. на пратка до 31.5 кг и 10 (десет) ст. на пратка за междуградските куриерски пратки над 31.5 кг. При калкулацията използваме вътрешната статистика за средния пробег на камионите 5+ оси с ЕВРО 6, с които транспортираме междуградските куриерски пратки и средния брой куриерски пратки които се транспортират с такъв камион.

3. Няма да се прилага „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ за градски куриерски и палетни услуги. За повече информация https://trots.bgtoll.bg/.

4. Размерът на таксата ще се преизчислява само при корекция на националната тарифа на ТОЛ СИСТЕМАТА с повече от 10%.

Ще продължаваме да целим ясно партньорско отношение към Вас, Вашия бизнес и Вашето време и пари. Настоящото писмо следва да се счита за официално уведомление, съгласно подписания помежду ни договор.

Благодарим Ви, че сте наши клиенти и заедно използваме транспортни средства ЕВРО 6, които спестяват до 40% вредни емисии, като по този начин заедно успяваме да допринесем за опазване на околната среда, в която живеем.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *