Куриерите вдигат цените на доставките заради въвеждането на ТОЛ системата

Куриери ще вдигнат цените на доставките заради въвеждането на ТОЛ системата. СПИДИ ще приложи приетите в Европа практики за въвеждане на допълнителна „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ на ниво палет или междуградска пратка – свързана само с размера на таксата въведена от държавата, съобщават от фирмата.

Ето какво пишат от екипа на СПИДИ:

В резултат на измененията на Закона за движение по пътищата и Наредбата за смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства, от 01.03.2020 се въвежда тол-таксуване в България. Прилагането на тол-такси при товарните автомобили пряко засяга куриерския и транспортния бранш.

В тази връзка, следвайки принципа за прозрачност и предвидимост на цените, СПИДИ ще приложи приетите в Европа практики за въвеждане на допълнителна „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ на ниво палет или междуградска пратка – свързана само с размера на таксата въведена от държавата.

Като имаме предвид, че за транспорт в България, СПИДИ използва почти изцяло транспортни средства ЕВРО 6 и 5+ оси, за целта на калкулацията на тази „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ използваме най-ниската тарифа в наредбата:

– 11 ст./км за магистрали

– 10 ст./км за първокласни пътища

1. В следствие на тарифата за „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ за палетните услуги като ПАЛЕТ 1 БГ Премиум и Икономи, е в размер на 0.31 ст./км за ЕВОПАЛЕТ (вместимост 33 евро-палети в един камион 5+ оси) и съответно – 0.46 ст./км за ИНДУСТРИАЛЕН ПАЛЕТ (вместимост 22 индустриални-палети в един камион 5+ оси)

За илюстрация при сега действащата тарифа на ТОЛ СИСТЕМАТА:

– разстоянието от София до Пловдив е 126 км и ще се таксува 13.86 лв. за камион 5+ оси и ЕВРО 6, което ще се отрази в допълнителната „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ в размер на 39 ст. за ЕВРОПАЛЕТ и 58 ст. за ИНДУСТРИАЛЕН ПАЛЕТ

– разстоянието от София до Варна е 405 км и ще се таксува 40.50 лв. за камион 5+ оси и ЕВРО 6, което ще се отрази в допълнителната „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ в размер на 1.26 лв. за ЕВРОПАЛЕТ и 1.86 лв. за ИНДУСТРИАЛЕН ПАЛЕТ

2. За междуградските пратки с услуги Стандарт 24 часа, Експрес и Икономични, въвеждаме осреднена „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ в размер на 4 (четири) ст. на пратка до 31.5 кг и 10 (десет) ст. на пратка за междуградските куриерски пратки над 31.5 кг. При калкулацията използваме вътрешната статистика за средния пробег на камионите 5+ оси с ЕВРО 6, с които транспортираме междуградските куриерски пратки и средния брой куриерски пратки които се транспортират с такъв камион.

3. Няма да се прилага „НАДБАВКА ТОЛ-ТАКСА“ за градски куриерски и палетни услуги. За повече информация https://trots.bgtoll.bg/.

4. Размерът на таксата ще се преизчислява само при корекция на националната тарифа на ТОЛ СИСТЕМАТА с повече от 10%.

Ще продължаваме да целим ясно партньорско отношение към Вас, Вашия бизнес и Вашето време и пари. Настоящото писмо следва да се счита за официално уведомление, съгласно подписания помежду ни договор.

Благодарим Ви, че сте наши клиенти и заедно използваме транспортни средства ЕВРО 6, които спестяват до 40% вредни емисии, като по този начин заедно успяваме да допринесем за опазване на околната среда, в която живеем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *