Къде в страната затегнаха мерките срещу COVID-19

Две нови мерки срещу разпространението на COVID-19 се въвеждат на територията на София и се създава организация за включване на ДКЦ-та в прегледите при леки грипоподобни симптоми.

От утре се забранява деца под 18 г. да посещават молове без пълнолетен придружител. Създават се и „зелени коридори“ за пазаруване на гражданите над 65 години, които ще посещават хранителните магазини между 10 и 12 ч. на обяд.

Освен това с решение на софийския щаб е възложено на директорите на ДКЦ-а в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

В Русе също непълнолетните могат да влизат в мола и в търговските центрове само с придружител

след решение на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса на извънредното му заседание вчера. Там също бяха върнати „зелените коридори“ за пазаруване в хранителните магазини и в аптеките, но хората над 60-годишна възраст могат да пазаруват в интервала от 9,00 до 11,00 часа. Забранени са битаците, дейността в пенсионерските клубове, репетициите и изявите в читалищата, фолклорните и други самодейни и непрофесионални формации. Преустановява се посещението на кина, игрални зали, заведения за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, клубове и др., в периода от 23,30 до 6,00 часа. През останалото време е необходимо да се спазват всички мерки за безопасност. Непълнолетните освен в мола и търговските центрове ще могат да влизат и в тези заведения само с придружител.

Новите мерки в Русе ще важат до 19 ноември, като до тогава се удължава и срокът на приетите на предходното извънредно заседание ограничения затваряне на нощните заведения и дискотеките, спиране на масовите мероприятия на закрито и открито и др.

Пловдив пък става първият град в страната с болница, която ще лекува само пациенти с коронавирус

Преобразуването на МБАЛ „Света Мина“ в COVID болница ще става поетапно, за да се подсигури медицински персонал, като всяка седмица ще се преобразува по едно отделение. В лечебното заведение ще има 150 легла за средно тежки случаи. Отделно се разкриват още 142 легла в други здравни заведения в Пловдив и региона. В битката срещу вируса се включват още три болници в Пловдив: „Тримонциум“, МБАЛ „Парк Хоспитал“ и МБАЛ „Медлайн „. Разкритите легла там съответно са 24, 26 и 30. Останалите легла са 16 в Транспортна болница, както и по още 10 легла в болниците „Каспела“ , „Пълмед“ и „Еврхопистал“, а в УМБАЛ „Пловдив“ има 16 стаи за лекуване на пациенти с непотвърден коронавирус.

В Разград от днес до края на месеца няма да се допускат външни лица

в специализираните институции за социални услуги, в детските домове и в домовете за възрастни към системата на социалните грижи. Освен това областният кризисен щаб забранява групови празненства на закрито. Ограничава се и провеждането на пазари за стоки втора употреба и ежеседмични пазари в населените места.

В Благоевград отново се променя работното време на търговските обекти

стана ясно след проведено заседание на Кризисния щаб в общината. Хранителните магазини, ресторантите и кафе-сладкарниците ще могат да функционират до 23.00 ч. Така сед като първоначално, на 28-ми октомври, за питейните заведения бе наложена рестрикция с работен режим до 21.00 ч, а за хранителните магазини – до 22.00, от днес влиза в сила нова разпоредба. Актуализираният режим е продиктуван от анализ на епидемичната обстановка в региона, според който първоначалната забрана не е дала отражение за регулиране скока на заболеваемостта от COVID-19. Освен че търговските обекти ще могат да преминат на по-дълъг работен процес, от днес в Благоевград се разрешава и 24-часова доставка на храна по домовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *