Къпането и плуването в морето и водните площи на Истанбул – само на разрешените места

Със специална наредба на областното управление (валийството) на мегаполиса Истанбул се забранява на гражданите плажуването, влизането, къпането и плуването в морето и другите водни площи извън специално определените за това зони в града и околностите.

“Предвид увеличаването на случаите на удавяния и нещастия специално в летните месеци категорично се забранява ползването на водните площи в града и околностите – море, язовири, езера и други за плажуване, къпане и плуване. Гражданите може да ползват разрешените за това места (плажове, зони за почивка и пикник и т.н), които са указани на сайта на областната управа и на сайтовете на общините”, се посочва в наредбата на истанбулското валийство.

Въвежда се задължението да има поне по двама спасители на всеки 200 метра плаж, които ще бъдат с униформи. В плажните и къмпингови зони се забранява практикуването на моторни спортове.

Контролът ще бъде поверен на специализирани екипи от областната Дирекция по горите и земеделието. Превантивните мерки ще се вземат от областната управа, общините и служителите на реда по време на летния сезон.

Плажовете, намиращи се в черноморската зона на Истанбул, ще бъдат указани със специални табели. Въвежда се задължението да бъдат поставяни предупредителни табели на места с подводни течения, водовъртежи и др.

Посочва се, че се завишават мерките и глобите за неспазване на наредбата, както и за съоръженията без лиценз.

Затягат се мерките и за откриване на нестандартни и незаконни терени за плажуване и къпане.

Проблемът с безконтролното ползване на водните площи, особено през горещите летни месеци, когато много граждани се хвърлят във водата, за да се разхладят, е особено актуален предвид това, че Истанбул е разположен на две морета – Мраморно и Черно море, а също и на водния канал Босфора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *